Přihlásit

Recepty ze žaludů: vánoční perníčky a káva žaludovka

Video uvnitř článku. Duby jsou symbolem síly, dlouhověkosti a odolnosti. Jedná se o jednu z nejběžnějších a zároveň nejhodnotnějších dřevin. Kromě mimořádně kvalitního a trvanlivého dřeva poskytuje i biotop a potravu pro nepřeberné množství lesních živočichů. Dříve ale žaludy nebyly pochoutkou pouze pro lesní tvory, naši předkové je běžně využívali v kuchyni. Petr Karlík s Václavem Bažantem ve speciálním vánočním díle Lesní lékárny předvedou, jak lze z žaludů vyrobit výživnou žaludovou mouku a upražit kávu žaludovku.

Doporučený Pražení žaludů na plotně. Žaludovka je alternativou k pravé i obilné kávě. Foto: Petr Karlík Pražení žaludů na plotně. Žaludovka je alternativou k pravé i obilné kávě. Foto: Petr Karlík

Kdo chce přijít k hotové surovině (ale zážitek z výroby mouky vřele doporučujeme), lze žaludovou mouku zakoupit například i v prodejnách zdravé výživy. Ve videu si z ní upečeme vánoční perníčky a připijeme si žaludovou kávou. 

RECEPT na medové perníčky s žaludovou moukou podle Petra Karlíka

Receptů na perníčky je velmi mnoho a u všech můžete žaludovou mouku uplatnit. Zde uvádíme dobře osvědčený recept na medové perníčky, které brzy po upečení krásně změknou a mohou si je vychutnat i lidé s horšími zuby. Záleží samozřejmě na vzdušné vlhkosti – u nás doma jsou měkké do druhého dne.

Na půl kilogramu těsta budete potřebovat:
– 0,25 kg mouky (různé druhy)
– 0,25 kg medu
– 1(-2) žloutky
– půl lžičky kypřícího prášku (ideálně bezfosfátový, s vinným kamenem)
– špetka jedlé sody
– cca 70 g másla
– koření: 4 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 2 hvězdičky badyánu, kousek skořicové kůry (1/4 lžičky mleté skořice), ¼ lžičky fenyklu, ¼ lžičky anýzu, malá špetka zázvoru; můžete použít i kupované namleté perníkové koření
– bílek na potření

Do mísy vložte mouku. Ideální je nahradit ½ množství pšeničné hladké mouky žaludovou moukou. Stejné vlastnosti má ale i těsto, kam dáte výhradně jen mouku žaludovou, pro někoho však tyto perníčky už mohou být poněkud trpké.
Utlučte koření v hmoždíři nebo rozsekejte v elektrickém sekáčku najemno a vsypte jej do místy. Přidejte kypřící prášek a všechny sypké složky promíchejte.
Nyní vložte do mísy žloutek, rozehřáté máslo a med a vše pořádně prohněťte. Vytvořte kouli, kterou vložte do igelitového sáčku a uložte ji do chladu, aby ztuhla.
Tuhé studené těsto rozválejte a vykrajujte výsledné tvary perníčků, které umísťujte na plech vyložený pečícím papírem. Nezpracované okraje mírně promíchejte a opět nechte v chladu ztuhnout a následně opět rozválejte a vykrájejte. Pečte ve středně vyhřáté troubě (155 °C) několik minut. Když jsou perníčky už mírně upečené (byť stále měkké), že jdou potřít vaječným bílkem, tak to učiňte a po dalších cca třech minutách perníčky nadobro vyndejte. Perníčky jsou náchylné k připálení (jsou pak hořké). Vyndejte je hned, jak začnou mírně hnědnout. Obzvláště obezřetní musíme být při vyšším podílu žaludové mouky, kdy je těsto samo o sobě hnědé. Perníčky bývají měkké už několik hodin po upečení. Pokud je však upečete více, či mírně připálíte, oddálíte jejich změknutí o několik dní.
Jsou výborné jen tak, můžeme je zdobit směsí moučkového cukru s bílkem anebo je můžeme potírat a spojovat džemem. Výborně se hodí dřínková zavařenina anebo švestková povidla.

RECEPT na žaludovku (alternativa k pravé i obilné kávě) podle Václava Bažanta 

Čerstvé žaludy přeberte vyhoďte červivé a jinak poškozené.

Dejte je na středně rozpálené pláty plotny. Čas od času je pootočte.
Plody postupně samy podélně puknou, což usnadní následné loupání slupky.
Pokud by vám drobné exploze při pukání vadily, lze jednotlivé žaludy před umístěním na plotnu mírně podélně naříznout.
Správně opražené žaludy mají zlatohnědou až temně hnědou barvu, nesmí být ale úplně celé černé a zuhelnatělé. Nameleme je stejně jako praženou zrnkovou kávu.
Při mletí můžeme pro ochucení přidat trošku hřebíčku, skořice či kardamomu.
Hotový prášek uchováváme v uzavřené nádobě na suchém místě.
Na dva dcl nápoje použijte jednu až tři lžičky prášku, zalijte jej vodou a krátce povařte (dvě až tři minuty). Čím déle kávu louhujeme, tím je hořčejší. Aby nebyla hořká příliš, lze nápoj po pár minutách přecedit.

Žaludovku můžeme osladit, nejlépe medem, lze do ní také přidat mléko či smetanu.

Pokud Vás recepty zaujaly, a rozhodnete se zajít do lesa na žaludy, dejte nám vědět do komentáře, jak se Vám dílo zadařilo.

Naposledy změněno: pátek, 23 prosinec 2022 10:51

(0 hlasů)

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Hlavní zprávy

Servis, za kterým stojí lidé… Výstavní dny P & L – Velké Meziříčí 16.–18. 5. 2023

Servis, za kterým stojí lidé… Výstavní dny P & L – Velké…

Komerční zpráva

Servis – to nejsou jenom opravy, ale i služba zákazníkům při výběru jejich budoucích pomocníků, zpracování nejvhodnější nabídky s ohledem na konkrétní podmínky, následné zaškolení...

Mimořádně ničivý úvod sezóny lesních požárů v Kanadě

Mimořádně ničivý úvod sezóny lesních požárů v Kanadě

Lesnictví

Kanadské úřady žádají o pomoc ze zahraničí ve světle mimořádně ničivého úvodu sezóny lesních požárů, která běžně trvá od května do září. Letos výraznější problémy...

Odborníci z evropských zemí připravují společnou platformu ke zvládání dopadů změny klimatu na lesy

Odborníci z evropských zemí připravují společnou platformu ke zvládání dopadů změny klimatu…

Lesnictví

Česká republika hostila mezinárodní workshop „Managing biotic threats in forests - lessons learned from bark beetle calamities“ (Zvládání biotických rizik v lesích – poučení z...

V loňském roce klesla výše těžeb o 17 procent, obnova lesů dosáhla 50 tisíc ha

V loňském roce klesla výše těžeb o 17 procent, obnova lesů dosáhla…

Lesnictví

Těžba dřeva v Česku se v roce 2022 opět snížila oproti předchozímu na zhruba 25 milionů metrů krychlových dřeva bez kůry. Podíl nahodilé těžby se...

Populární zprávy

Souhrn lesnických dotací MZe: Nárok mají i majitelé nejmenších lesů

Souhrn lesnických dotací MZe: Nárok mají i majitelé nejmenších lesů

Lesnictví

Zobrazeno:4944

I letos poskytuje Ministerstvo zemědělství (MZe) vlastníkům lesů dotace na obnovu a péči o lesní ekosystémy, zlepšení jejich stability, odolnosti a biodiverzity. MZe tak podporuje...

Lesy ČR čelí kvůli sporu s firmou Veronex stamilionové exekuci, podaly dovolání

Lesy ČR čelí kvůli sporu s firmou Veronex stamilionové exekuci, podaly dovolání

Lesnictví

Zobrazeno:4187

Státní podnik Lesy ČR se kvůli dlouholetému sporu s firmou Veronex o stovky milionů korun dostal do exekuce. Uvedl to Deník N. Exekutor vymáhá jistinu...

Úspěšná obnova lesů si podle Lesů ČR žádá i změnu v myslivosti

Úspěšná obnova lesů si podle Lesů ČR žádá i změnu v myslivosti

Lesnictví

Zobrazeno:3895

Do obnovy porostů investovaly v posledních třech letech Lesy České republiky 4,1 miliardu korun. Státní podnik obnovil na 57 tisíc hektarů s využitím 250 milionů...

Na Lesním družstvu obcí Přibyslav vzniká příklad dobré praxe pro vlastníky lesa postižené kůrovcovou kalamitou

Na Lesním družstvu obcí Přibyslav vzniká příklad dobré praxe pro vlastníky lesa…

Lesnictví

Zobrazeno:3658

Obnova lesních porostů na velkoplošných holinách, které vznikly v důsledku kůrovcové kalamity, je v současné době náročným úkolem pro mnoho vlastníků lesa. Kromě otázky nemalých...

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR TotalEnergies ČR

Naše další weby