logo Silvarium tisk

Smrkové porosty na severní a střední Moravě v ohrožení

Obrovskému zájmu vlastníků a správců lesa se těšil odborný seminář k tématu chřadnutí smrku na severní a střední Moravě v Budišově nad Budišovkou, uspořádaný Sdružením vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR a Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, ve spolupráci s Lesy České republiky, s. p., a Vojenskými lesy a statky ČR, s. p.

Seminář „Chřadnutí smrku v oblasti severní a střední Moravy“ umožnil 170 účastníkům této akce získat ucelený přehled o současném stavu poznání o příčinách, projevech a pravděpodobných následcích odumírání smrkových porostů v tomto regionu.

Z přednesených referátů předních odborníků z lesnického výzkumu, vysokých škol a z praxe vyplynulo, že se jedná se o dynamický, trvale se zhoršující stav, kdy dochází k chřadnutí a rozpadu smrkových porostů různého stáří.

Příčin chřadnutí naší nejrozšířenější hospodářské dřeviny v regionu severní a střední Moravy je vícero. Zhoršení vlastností půdy způsobené nedostatkem hořčíku a vápníku ve svrchních vrstvách půdy, kde koření smrk), vysazování smrku mimo klimatické optimum, imise, klimatické změny a další. V posledních patnácti letech se v regionu vyskytují ve vegetačním období pouze nadprůměrné teploty a opakují se periody s extrémními výkyvy srážek vedoucí k nedostatku vody v půdě. Výsledkem je opakovaný stres suchem, který postihuje především smrk s povrchovým kořenovým systémem. Souběh klimatického stresu a stresu z nedostatku živin natolik oslabil smrkové porosty pěstované mimo své ekologické optimum, že začaly být rozvraceny podkorním hmyzem a václavkou.

Celý proces chřadnutí smrku lze v současnosti považovat za nejvýznamnější ekologickou katastrofu, kterou nebude možné zvládnout stávajícími lesnickými postupy. Ohrožuje plnění funkcí lesa především v regionu střední a severní Moravy. V současnosti je již poškozena významná část smrkových porostů v nadmořské výšce do 700 m n. m., chřadnutí smrku však v některých lokalitách zasahuje již výše.

Budisov_2_SilvJe nevyhnutelné snížit zastoupení smrku v nižších polohách, tj. v nadmořské výšce 400 až 600 m n. m., kde smrk bude možné pěstovat jen na nejpříznivějších stanovištích, a to pokud možno ve směsích. Pravděpodobnost, že se stávající smrkové porosty v těchto lokalitách nepodaří dopěstovat do mýtního věku, je vysoká a bude mít vliv na kvalitu, množství a vyrovnanost dodávek smrkového dříví pro dřevozpracující podniky v regionu. I ve vyšších polohách bude nutné se smrkem pracovat se zvýšenou opatrností a pěstování naší nejžádanější dřeviny přizpůsobovat změněným podmínkám.

Účast novéno náměstka ministra zemědělství Mgr. Patrika Mlynáře na semináři dala přítomným vlastníkům a správcům lesa naději, že budou přijata ze strany státní správy lesů opatření, která jim umožní zvládnout důsledky destabilizace smrku v nižších a středních polohách.

Podle TZ SVOL ČR, ÚHÚL, Lesů ČR, VLS ČR a VÚLHM, red.


Podrobnější informace o semináři a chřadnutí smrku na SV Moravě najdete v listopadové Lesnické práci.


 
Líbil se vám článek? Dejte hvězdy:
(0 hlasů)

Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Populární zprávy

USA žádají EU o odklad zákazu dovozu výrobků způsobujících odlesňování

USA žádají EU o odklad zákazu dovozu výrobků způsobujících odlesňování

Zobrazení: 2864

Americká vláda žádá Evropskou komisi (EK) o odklad zákazu dovozu výrobků způsobujících odlesňování. Dnes to napsal...

Novela mysliveckého zákona je připravena

Novela mysliveckého zákona je připravena

Zobrazení: 2580

Aktualizováno o stanovisko Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) a Českomoravské myslivecké...

Páteční bouře poškodila v lesích Mendelovy univerzity odhadem 40 000 m³ dřeva, bude vydán zákaz vstupu do lesa

Páteční bouře poškodila v lesích Mendelovy univerzity odhadem 40 000 m³ dřeva, bude vydán zákaz vstupu do lesa

Zobrazení: 2405

Silná bouře, která přešla v pátek 21. června přes jižní Moravu, poškodila v lesích Mendelovy univerzity...

Hospodaříme s odpovědností: Lidé chtějí v krajině hospodařit, ne ji nechat zpustnout

Hospodaříme s odpovědností: Lidé chtějí v krajině hospodařit, ne ji nechat zpustnout

Zobrazení: 2044

Před dvěma týdny spustila Lesnicko-dřevařská komora celorepublikovou kampaň Hospodaříme s odpovědností. Je to prakticky poprvé, co někdo...

Lesy ČR podpořily iniciativu Hospodaříme s odpovědností

Lesy ČR podpořily iniciativu Hospodaříme s odpovědností

Zobrazení: 1681

Zlepšit dialog lesníků s veřejností chce prostřednictvím celostátní kampaně Hospodaříme s odpovědností, která dnes začala, Lesnicko-dřevařská komora...

Koho budete volit do Evropského parlamentu?

Koho budete volit do Evropského parlamentu?

Zobrazení: 1313

Anketa uvnitř. Ve dnech 7. až 8. června 2024 proběhnou volby do Evropského parlamentu. Redakce Lesnické...

Poslední komentáře

Anketa

Souhlasíte s pokutami pro myslivce za nesplnění minimální hranice lovu určené státem?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě