Kvůli suchu hrozí požáry, varují meteorologové (novinky.cz)
Kvůli suchu bude ve středu a čtvrtek v části Česka vyšší riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha se týká hlavně severozápadu a středu Čech. Už v předchozích týdnech hasiči zasahovali při několika rozsáhlých požárech lesů a trávy.
Výstraha před požáry platí po celou středu i čtvrtek pro Prahu a Ústecký kraj, většinu Středočeského kraje a také západní části Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.
Celý článek najdete zde
Komentáře
Nojo, ale to majitelé lesů a lesáci nezpůsobili.
Zase jedna z mimoprodukčních funkcí lesa, kterou nikdo nehonoruje.
Letos jsou na Šumavě mraky jak na Sahaře za písečný bouře.
Každý strom má střídavou plodnost - i ovocné.
Prostě čerpají síly aby to pak za příznivých okolností dobře zpeněžili.
Pár let moc neplodili a teď / aspoň u nás / bylo příznivé jaro. Co víc si přát ?
Dusík jen zkracuje neplodná období - proto správný zemledělec sype síran amonný - kdyby mu ho Rusák prodal. Ikdyž na kvetení je hlavně fosfor, tak kdoví ?
Reznutí starého jehličí je letos masívní nejen na SM - ale i borovice lesní i černá a jedle snad ještě víc - jen ta nerezne, ale šedivý.
Je to zkrácením životnosti v podstatě upečením za živa v minulých teplých letech.
To může být mimochodem i důvod reznutí výsadeb, jak ho popisuje aktuální LP - upečení sazenic na přímém slunci ve školce - při prodeji jsou ještě zelené, ale přes zimu končí. KOřen ale, jak uvedeno, žije - páč upečené je jen jehlice. Kdyby byli zaschlé před či po výsadbě - je suchý prvně kořen a ne opačně. Takže bláboly v LP o suchu.
Je to poslední dobou velmi poučné.
Asi je vám to všem jasný. Tady je krásně osvětlené, proč rezavý strom nebyl suchý, když zrezavěl.
https://timbertom.de/blog/warum-verfaerben-sich-im-herbst-die-blaetter
Krátký výcuc :
"cenný chlorofyl rozloží na složky a ty se uloží do kmene a větví, aby byly na jaře opět k dispozici všechny potřebné stavební materiály pro růst listů. Tento rozklad chlorofylu produkuje odpadní produkty, jako jsou červené, fialové nebo modře zbarvené antokyany. "
Je to jednoduchý - k tomu převedení tam musí být míza, kdežto vše co opravdu uschne je zelené - páč tam ten chlorofyl zůstane.
Třeba seno, kdo ho ještě pamatuje, bylinky nebo vánoční stromeček.
Čili kdo tvrdí, že má výsadbu zrzavou, protože mu uschla, měl by občas vyrazit do přírody.
https://www.zobodat.at/pdf/PHY_23_1_0079-0090.pdf
"Obsah chlorofylu ve smrkovém jehličí závisí na jedné straně na vývoji jehličí, na druhé straně vykazuje výrazný sezónní průběh doprovázený s více či méně velkými výkyvy , jehož příčina pravděpodobně spočívá v klimatických faktorech
Zřetelné zvýšení aktivity enzymů degradujících chlorofyl lze pozorovat až v pozdním podzimu."
Tedy v podstatě vysoké teploty umí nasimulovat zrychlení degradace či až několik "podzimních fází" v jednom roce - nu, a máme tu rezavou sadbu nebo komplet zrezlé borovice.
Že jde hlavně o vliv teploty je vidno na stromech, kde je rezavé jen pár větví - ty jsou vždy směrem ke slunci.
Do určité míry to asi simuluje i kůrovec.
Naopak skutečně suchem suché smrčky pelichají pomalu, odspodu a jehličí má stále zelený nádech.
Normálně suchá sazenice prostě nevyraší a do podzima opadá.
RSS informační kanál komentářů k tomuto článku.