Každý zahrádkář ví, že kde jsou žížaly, tam se rostlinám daří. Jenže žížal z krajiny postupně ubývá a vědci hledají způsob, jak je zase přilákat.
Jdou na to přes jídlo a jejich poznatky by mohly pomoci při sázení nových lesů. „Když bude dostatek žížal, bude také dostatek vody a organické hmoty v půdě," říká vědkyně Pavla Vachová z České zemědělské univerzity.
Ve své studii zmiňujete, že žížaly jsou inženýři ekosystému, jak je to myšleno?
Takto se o žížalách hovoří už velmi dlouho, protože žížaly vlastně dělají kvalitní půdu. Dělají živiny přístupnější, zlepšují fyzikálně chemické vlastnosti půdy. Už jenom tím, že se provrtávají půdou, vytvářejí také podmínky pro to, aby se voda snáze udržela v krajině. Žížala vytváří chodbičky, kudy voda prochází, s přítomností žížal je také půda méně utužená a má více organické hmoty. To všechno dohromady způsobuje, že je půda schopná poutat více vody. Utužená půda neudrží v podstatě nic, déšť z ní jenom spláchne ornici. Zatímco když má půda naopak správnou strukturu, umí pojmout i extrémní srážky.
Celý článek naleznete zde.