„Při asistované migraci dochází k řízenému přesunu populací lesních dřevin do oblastí, kde se v budoucnu očekávají vhodnější podmínky pro jejich růst a přežití. Na rozdíl od konvenčního přenosu semen nebo sazenic naše metoda využívá přenosu pylu, což minimalizuje rizika spojená s introdukcí nepůvodních patogenů a zároveň zachovává adaptaci místních populací,“ vysvětluje inženýr David Chludil z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU, hlavní autor studie.
Pravděpodobnost rozšíření smrku ztepilého v Evropě v očekávaných klimatických podmínkách v rozmezí let 2041–2060. Hnědé body jsou pozice jednotlivých semenných sadů v Evropě. Schéma znázorňuje přenos pylu mezi semennými sady s následnou produkcí sazenic pro zalesnění. Zdroj: ČZU
Někteří lesníci a ekologové se podle autorů vymezují proti konvenční asistované migraci z důvodu přetrvávající preference lokálních populací. Toto je ovšem v rozporu s limity adaptace lesních dřevin při probíhající klimatické změně. Například přirozená migrace některých druhů by musela probíhat až stonásobně rychleji, než je biologicky možné, aby se dřeviny dokázaly přizpůsobit rostoucím teplotám. Pylová asistovaná migrace umožňuje oproti konvenčnímu přenosu semen a sazenic částečně zachovat genetickou skladbu lokálních populací a taktéž zohlednit principy ekologického lesnictví.
„K realizaci této strategie navrhujeme využít stávajících semenných sadů, běžně využívaných k produkci vysoce kvalitního osiva. Specialisté na lesnickou genetiku disponují technologiemi pro manipulaci s pylem, což umožňuje efektivní aplikaci této metody v lesním hospodářství. Využití lokálních semenných sadů podporuje domácí producenty sadebního materiálu a snižuje závislost na zahraničních dodavatelích,“ doplňuje senior autor článku, profesor Milan Lstibůrek z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU.
Článek také přináší regionální perspektivu ze střední a severní Evropy. Pozitivním zjištěním je, že pylovou asistovanou migraci lze relativně snadno začlenit do těchto systémů, což otevírá cestu k její praktické aplikaci.
Podle TZ ČZU, red.