Desky – Karla Lesného (na fotografii zcela vlevo) předurčilo jeho jméno k práci v přírodě. V mládí se zakoukal do motorové pily a kvůli ní šel prý studovat lesnickou školu. Jedním z jeho prvních zaměstnání byla práce v lese s koňmi, později se specializoval na sběr pylů. Na čas si z lesů a luk odskočil i do politiky. Přírodě ale při předsednictví jihočeské sekci Strany zelených zůstal věrný. Dnes ale žije se svou přítelkyní Hankou a se třemi dětmi už zase mimo město v obci Desky na Českokrumlovsku. Společně tu pěstují, sbírají, suší a dodávají do špičkových restaurací voňavé byliny, které rostou v nádherné krajině.
LIKÉR BUDE
Není divu, že vůně bylin Karla Lesného přilákala i restauratéry ze spolku „Jíme Jih", který propojil zatím čtyři jihočeské restaurace.
Zájezdní hostinec U Jiskrů ve Kbelnici, Strakonickou Řepu se solí, táborský Thir a českobudějovickou restauraci U Kliků. Sdružení totiž vzniklo proto, aby společně využívalo ty nejlepší jihočeské ingredience. „Pánové mě oslovili s tím, že by rádi vytvořili z jihočeských bylin likér ve spolupráci s věhlasným lihovarem Landcraft z Turska u Prahy," vysvětlil Karel Lesný, proč se parta mužů prochází po jeho lukách a políčkách a ochutnává rostlinky. „Ti lihovarníci, to jsou také skvělí chlapi. Navštěvují opuštěné ovocné sady a zpracovávají to, co zůstalo ležet ladem. Protože svou práci dělají skvěle, proslavili se," dodává bylinkář Karel. A jaké bylinky ochutí a ovoní speciální likér? „Dal jsem tam mateřídoušku, lípu, bez, kořeny puškvorce a kosatce. Dále meduňku, levanduli, pak koriandr. A také bobule. Borůvky a maliny.
Samozřejmě tam patří jalovec," vyjmenovává Karel Lesný voňavé ingredience.
Škoda jen, že limitovaného likéru bude prý jen 200 litrů.