Vážení signatáři, vědci a tvůrci otevřeného dopisu k těžbě ve Ždánickém lese a kampani „Hospodaříme s odpovědností“
Touto naší reakcí vyjadřujeme podporu Lesům ČR a jejich aktivitě „Hospodaříme s odpovědností“. Vidíme na lesích v národních parcích, kam vede činnost bez odpovědnosti. Řada z nich je zaštítěna Vámi, vědci, kteří se tak angažujete v ochraně přírody. Obrovské plochy suchého lesa, tuny nezpracovaného suchého dřeva, žádné změny druhové skladby, téměř žádná výsadba, přehřívání krajiny, ohrožení vodního režimu těchto území a šíření kůrovce do sousedních lesů a nikdo za to nenese odpovědnost.

My víme, jaké lesy byly na územích současných národních parků před jejich vyhlášením a co se s nimi stalo. Většina z Vás sedí v Radách NP již řadu let, ale nic jste nezlepšili. Jenom kalíte vodu a odpovědnost nemáte žádnou. Nyní řada z Vás tlačí do národního parku i Křivoklátsko, na jehož území všichni vidíme, jak roste biodiverzita a ekologické parametry celého území, jestliže se zde vykonává citlivá lesnická péče, která sama o sobě je nositelem ekologického potenciálu. Stejně nesmyslně tlačíte i na urychlené vyhlášení CHKO Soutok. Neustále něco komentujete, na někoho poukazujete, ale na sebe a na to, co jste způsobili (někdo svojí aktivní účastí, někdo svojí nečinností), se podívat nechcete.

Lesy ČR nejsou Vaše podřízená organizace, abyste svojí kritikou ignorující práci a zkušenosti generací vyvolávali neustálý chaos a neklid. Nestačil Vám požár v České Švýcarsku a stanovisko, že odumřelé dřevo prakticky nehoří? Už je zapotřebí, aby se správy nad lesy v ČR ujali praktici a nastoupila právního zodpovědnost, která zde kdysi bývala pro všechny typy lesů. Chiméra přírodních procesů již musí být ukončena a musí nastoupit ochrana vzrostlého živého lesa jako tvůrce klimatu na Zemi.

Děkujeme, odejděte!

Hnutí život, z.s., Jaroslav Novák, Pavel Vatr, Martin Klewar, Jana Marečková
Svazek obcí v NP České Švýcarsko - Milan Dařina
Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s. - Petr Martan, Blanka Vondrášková
Svazek obcí Křivoklátska - Iveta Kohoutová, Lukáš Kocman
Petiční výbor Petice proti návrhu na vyhlášení CHKO Soutok - Marek Blažej
Bezmezná Mezná, z.s. - Pavel Hrdlička
Šumava 21, z.s. - Vladimír Říha, Jiří Štich
Hasiči Zvolen - Ivan Chromek

a další kolegové z řad občanské společnosti a akademické obce

Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Považujete proces vyhlašování Národního parku Křivoklátsko za transparentní a demokratický?