ŠUMAVA - Jedenáct milionů korun. Tak vysoká je ztráta, kterou v hospodaření Správy Národního parku po dobu vedení Jiřího Mánka našli auditoři. Některé projekty, například návrat chladnokrevných koní na Šumavu nebo provozování park restaurantu na Březníku, tak bude muset současné vedení správy „zeštíhlit”. Nebo od nich dá ruce pryč.
„V současné době se právě řešením intenzivně zabýváme a nemohu říci, jakou cestou se nakonec vydáme,” podotkl ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Pavel Hubený.
Vysvětlil, že záchrana chladnokrevníků na Šumavě není oborem ochrany přírody a krajiny. „To řeší státní hřebčíny. U nás se měla najít jen pracovní nabídka pro koně, ale s tím, že tento provoz bude správa dotovat,” doplnil. Prioritou je proto snížení nákladů a snaha o zefektivnění projektu. To by podle mluvčího správy Jana Dvořáka mohlo spočívat například ve větším využití koní při práci v lese.
„Uvažujeme také o větším využití kočích, kteří by se už nestarali jen o koně, ale pomáhali i při jiných pracích. A vyloučit není možné ani to, že by se jim snížily mzdy,” konstatoval Jan Dvořák. Obyvatele Šumavy bude zajímat i budoucí osud skladu v Nové Peci, který zatím správa parku pronajímá za dva a půl tisíce korun, ačkoli výše nájmu, která by pokryla náklady, by měla být více než desetinásobná. Ztráta je tak více než tři sta tisíc korun ročně. „My ten sklad nepotřebujeme a uvažujeme o tom, že se ho zbavíme. V současné době jednáme s nájemcem o sladění výše nájemného a dalších nákladů,” uvedl Hubený.
Nájmy se budou zvyšovat
Bývalý ředitel Mánek ale své kroky obhajuje. „Opět bylo samozřejmé plochu prodat. Kdo by ji asi v developersky zajímavém místě pod potenciální lanovkou koupil? Rozhodli jsme se neprodat a pronajali jsme část pozemku obci Nová Pec, která tam zaměstnává pár místních lidí. A to je podle nás v pořádku. Pokud se to nyní nelíbí, je jistě možné smlouvu vypovědět,” upozornil Mánek.
A současnému vedení se nelíbí i podoba Park restaurantu na Březníku. Tam vadí nejen nákladná rekonstrukce, ale i způsob vytápění a znovu i výše nájemného. „Řetězec park restaurantů nechceme dál rozvíjet, od toho jsou podnikatelé a my jim nehodláme brát živobytí. Na Březníku chceme mít stále příjemné prostředí s občerstvením pro návštěvníky, ale asi ne v tak velkorysém provedení a co nejúsporněji. A hlavně s mnohem ekologičtěji nastavenou energií bez dieselového agregátu a čištěním odpadních vod,” dodal Hubený.
Foto popis: Pro chladnokrevné koně nastává v Národním parku Šumava období čekání. Jejich návrat byl příliš drahý.