logo Silvarium tisk

Česká Lípa – Kdo z Čechů může říct, že má kus pralesa někde na Sumatře? Šéfkuchař a provozovatel českolipské restaurace WildCook Michal Pitek patří mezi ně. Už loni na podzim, když plameny stravovaly deštné lesy v Indonésii a likvidovaly tak přirozené prostředí dlouhé řady živočišných a rostlinných druhů, se rozhodl, že v jeho kuchyni se nebude k vaření používat palmový olej.
„Až mile mě překvapily kladné reakce. Lidé sami se snaží palmovému oleji vyhýbat. Nedokážu sice říct, jestli naše rozhodnutí nějak ovlivnilo návštěvnost, ale určitě důvěryhodnost naší restaurace," svěřil se šéfkuchař.
Sám ovšem přiznává, že sehnat v dnešní době suroviny, které by neobsahovaly palmový tuk nebo palmový olej, je velmi těžké. Především v sušenkách je složité se mu vyhnout. „Ozvali se mi z jedné firmy, která vyrábí Hořické trubičky, jak se palmovému oleji vyhnout. Poradil jsem jim, ať se vrátí k původní receptuře. Nikdo mi nevymluví, že když to šlo dříve, když tu palmový olej nebyl, že by to nemohlo jít i dnes," doplnil Michal Pitek.
Ani restaurace WildCook ale není palmového oleje zcela prosta. Zcela vyloučila používání palmového tuku, ale když například objedná nějaký dresink, určité množství palmového oleje, i když zanedbatelné, se v něm přeci jen najde. „Když ale třeba objednáváme hranolky, tak od firmy, které je smaží ve slunečnicovém oleji. To jsou suroviny, při nichž se spotřebovává hodně oleje," přiblížil šéfkuchař českolipské restaurace.
Akce Michala Pitka nejsou omezeny pouze Českou Lípou a navíc se do záchrany pralesů snaží vtáhnout i další lidi. Ve své restauraci prodává borůvkový muffin za 34 korun, z čehož devět korun pak posílá do českého projektu Green Life, který si vzal za cíl záchranu sumaterských lesů a také mizející populace tygrů. „Už jsme přispěli na 1000 metrů čtverečních pralesa," upřesnil. Rozhodně se ale míní někdy na „své" stromy se ženou podívat.
„Chtěli jsme už vyrazit, bohužel letos nám to nevyjde. Chceme tam ale jet na tři týdny jako dobrovolníci a pracovat tam. V rezervaci se budeme podílet na ničení pastí, které tam pokládají pytláci," dodal Michal Pitek.
Situaci kolem zachraňovaných pralesů mají návštěvníci jeho restaurace někdy přímo před nosem. Od loňského prosince si lidé mohli prohlédnout fotografie přímo ze Sumatry. V dubnu nebo v květnu pak chystá uspořádat seminář, na němž budou přednášet přímo lidé z projektu Green Life.

Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Měl by stát přispívat na ekosystémové funkce lesů?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě