Veronika MARKOVÁ, moderátorka
Každý národ vnímá snídani jinak, v Severní Americe si lidé potrpí na palačinky s javorovým sirupem. Jenže jeho získávání je zdlouhavá a náročná práce. Jeden farmář z amerického státu New York proto našel způsob, jak si ji ulehčit.
Miloš MINAŘÍK, redaktorka
V listnatých oblastech velkých severoamerických jezer se sběrem javorového sirupu živili lidé po staletí a způsob získávání se prakticky nezměnil. Sklízet se chodí jen jednou ročně, v ten pravý čas na konci zimy teploty musí být kolem nuly, jen při nich stromy vydávají tu správnou mízu na přípravu sirupu.
Dan BEASLEY, farmář
Strom musí být dostatečně vzrostlý, než ho začneme vysávat, aby měl dost mízy a nepoškodilo ho to, postaru se stromy navrtaly a pak se vytékající míza chytala do kýblů, což byla metoda náročná na práci i čas. Dan Beasley proto vymyslel zlepšovák, navrtal stromy po celém lese najednou a pak je propojil sítí hadiček, na jejich konci je čerpadlo, které mízu ze stromů vysává. Dan má na pojeno celkem tisíc stromů. Denně tak zvládne stejnou práci, kterou by jinak muselo dělat 15 lidí brodících se s kýbly sněhem.
Stephen CHILDS, dendrolog státu New York
Tenhle systém je efektivní a i škody na samotném lese jsou takhle mnohem menší, dovedete si představit, co se zdejší krajinou udělají desítky lidí, kteří navrtávají stromy a pak tahají kýble k cisternám, které po rozbahněném lese tahají traktory.
Miloš MINAŘÍK, redaktorka
Inovace ale nekončí v lese. Nově Dan přistoupil i ke zpracování sirupu. Surová míza totiž obsahuje jen 2 % cukru, zbytek je voda, která se musí vyvařit. Dan ale mízu ještě předtím prožene speciálním strojem, běžně se s ním odsoluje voda v námořních lodích. Na sirup ale funguje také a dlouhé vaření odpadá. Místo 10 hodin stačí jen něco přes 2.
Dan BEASLEY, farmář
Všechno tohle mi moc pomohlo. Přibyla spousta odběratelů všem ale stejně vyhovět nemohu. Vždycky, když přijedeme, prodali bychom ještě víc než máme. Zájem je pořád větší a větší.
Miloš MINAŘÍK, redaktorka
Letos je systém v provozu prvním rokem, ale osvědčil a vyplatil se, na příští sezónu už chce farmář napojit čtyřikrát víc stromů, zařídil si totiž už i prodej přes internet a plánuje sirup vyvážeti za hranice. Poptávka po něm totiž rychle stoupá, třeba v Asii nebo na Blízkém východě. Miloš Minařík, Česká televize.