Honům pořádaných v oborách pro „smetánku" a vybranou zahraniční klientelu patrně na delší čas odzvonilo. Po uzavření restaurací a hranic nemá ze dne na den jeden z největších zvěřinových závodů Čeko Agro v Chlumu u Zbiroha odběratele. Jedním z jeho velkých dodavatelů je také Obora Lány, spravovaná prezidentskou kanceláří, podnik je ale zásoben například také z Hluboké, Poněšic a panství Colloredo Mannsfeld.
Na vybraných pochoutkách si v současnosti paradoxně budou moci pochutnat lidé, kteří si drahou zvěřinovou večeři v luxusní restauraci nikdy před tím dovolit nemohli a výtečný pokrm dosud neokusili. Ceny totiž výrazně spadnou. V chladících boxech a mrazácích Čeko Agro jsou nyní tuny zvěřiny za osm milionů korun, které skoro nikdo nechce. Vydrží zde maximálně rok.
MASO NABÍZEJÍ I DO NEMOCNIC
Maso se snaží nabízet za příznivou cenu nyní i do nemocnic. „Češi na zvěřinu nejsou moc naučení, maximálně tak na guláš, nejen, protože je pro ně takové maso cenově méně dostupné, ale i proto, že jeho úprava je i náročnější a jsou zvyklí sáhnout po vepřovém nebo kuřecím," vysvětluje vedoucí zvěřinového závodu Čeko Agro, Vladimír Král. Podle něj půjde jejich firma nyní s cenami dolů o třetinu až polovinu. Nakupovat si aktuálně může i veřejnost takzvaně do tašky a okusit tak lahůdku, která byla odjakživa určena jen na sváteční stůl.
„Jsme ochotni ceny přizpůsobit potřebám trhu a nabízet za solidní ceny i řetězcům, ale to, že oni cenu zvednou, neovlivníme," stěžuje si Král. Kvůli koronavirové krizi musela už firma propustit některé ze svých řezníků a další rovněž budou muset brzy hledat uplatnění jinde.
Celý článek najdete v Deníku.