Podobně jako jiní Britové se i Richard Alan přestěhoval na důchod za sluncem do portugalského regionu Algarve. Koupil si farmu, oženil se svou životní láskou a založil zeleninovou zahradu. Jenže pak mu začala docházet voda, píše agentura Reuters.
On a někteří odborníci na životní prostředí tvrdí, že kvůli rozmachu pěstování avokád se v oblasti už tak sužované suchem ještě víc prohlubuje nedostatek vody. Hruškovce přelahodné, na kterých avokáda rostou, totiž spotřebují čtyřikrát více vody než v Algarve tradiční pomerančovníky. Plantáže hruškovců nyní zabírají asi 1 600 hektarů, což je oproti předloňsku skoro dvojnásobek.
Nedaleko Alanovy farmy v ospalé vesničce Barão de São João hruškovce ve dvousethektarovém sadu vysají denně, v závislosti na sezoně, 3,5 milionu až 4,1 milionu litrů vody. „Jsem si jistý, že podzemní vody nyní jdou k avokádům nebo se vypařily,“ říká 74letý Alan, který, když už zaprší, zachytává dešťovou vodu ze střechy. Jeho studna téměř vyschla a okolí je vyprahlé.
„Lidé v této oblasti žijí, protože chtějí být v přírodě,“ říká. Dodává ale, že když voda dojde, zmizí i příroda.
Nějakých 16 kilometrů od jeho farmy je Bravura, jedna z hlavních nádrží v oblasti. Je naplněná jen z 18 procent, což je nejméně v Portugalsku. Komise pro sledování sucha ve své poslední zprávě uvedla, že v přehradách v Algarve voda vydrží jen do konce roku.
„Brzy se stane katastrofa,“ varuje Mónica Vianová z ekologické skupiny Regenerarte, která bojuje proti monokulturám. „Změna klimatu tu rozhodně je a Algarve není výjimkou. Nechceme dopustit, aby se pěstování avokád rozšiřovalo,“ říká a dodává, že zemědělci by se měli zaměřit na tradiční rostliny, jako jsou olivovníky, karob nebo korkové duby. „Až cena avokáda klesne, pozemky budou opuštěné, ale dopady pěstování hruškovců zůstanou,“ upozorňuje environmentální právník Rui Amores.
Pěstitelé avokád připouštějí, že vody je nedostatek. Někteří z nich zavedli opatření na její úsporu a vyzvali vládu, aby jednala.
Avokádo se v posledních letech těší na celém světě obrovské oblibě. V Lisabonu restaurace jménem Avocado House podává celou řadu pokrmů založenou právě na avokádech. Jejími zákazníky jsou hlavně mladí lidé vyhledávající zdravé jídlo, jehož fotky rádi zveřejňují na instagramu. „Mám pocit, že nová generace zcela jednoznačně míří za zdravým jídlem,“ říká majitel restaurace Rui Barata.
Avokáda jsou také lukrativní. Zatímco kilogram pomerančů zemědělci prodávají přibližně za 0,5 eura (13,6 koruny), za jeden kilogram avokád podle úřadů dostanou průměrně 2,2 eura. Náklady na pěstování tohoto ovoce jsou také nižší, protože není potřeba tolik prostředků proti škůdcům.
„Je to v kurzu, je to zelené zlato,“ tvrdí mladý pěstitel hruškovců přelahodných José Campos. Patří k nadpoloviční většině ze 110 zemědělců z Algarve, kteří spolupracují s firmou Trops, největším prodejcem avokád ve Španělsku. Její zástupce Duarte Pereira uvádí, že 2 500 tun portugalských avokád zamířilo do Španělska a pak dále do Evropy. Pro letošek počítá s dvojnásobným exportem.
Ale kvůli nedostatku vody se pěstitelé v Algarve ze svých avokádových snů mohou probudit dříve, než čekají. „Pokud se záležitost s vodou nepodaří vyřešit, pak si nejsem jistý, jestli má pěstování v Algarve budoucnost,“ přiznává Campos, který vyzývá úřady, aby sáhly k takovým opatřením, jako je čerpání vody z řek do nádrží. Pedro Monteiro, šéf algarvské zemědělské agentury, říká, že region má potenciál na rozšíření pěstování hruškovců přelahodných, ale nedostatek vody některé investory odrazuje.
Pereira z Tropsu tvrdí, že většina zemědělců si je vědoma toho, že voda je nad zlato a používá úsporné technologie, jako je kapková závlaha. „Bez vody bude všechno toto ztraceno,“ uvědomuje si.
ČTK