PRAHA Běhají po českých lesích, na talíři však končí v Itálii, Francii nebo Španělsku. Tam si rádi pochutnají na dobré zvěřině, včetně té české. A patří k jejím největším spotřebitelům. I tyto vývozy však zasáhl koronavirus. Odbyt zvěřiny nyní čelí dvěma problémům. Maso divočáků, srnců nebo muflonů zůstává v Česku. Zároveň platí, že na odstřel je čím dál tím větší tlak. Přemnožená zvěř překáží obnově lesa, která má po úderu kůrovce zvláštní důležitost.
Lesy ČR spolu s Vojenskými lesy a statky (VLS) přišly s projektem, který má dostat víc zvěřiny i na české pekáče. Je sice v kůži, zato levnější. Do budoucna chtějí oba podniky navýšit i počet míst, kam si člověk přijede třeba pro kýtu.
Celý článek najdete v Lidových novinách.