Zvěřina možná bude levnější a pravidla pro její prodej jednodušší. Myslivci usilují o to, aby mohli zpracované maso prodávat lidem přímo „ze dvora".
Nebo dokonce pomocí aplikace v mobilu.
S uzavřením restaurací a hotelů ustal také odbyt české zvěřiny – výkupny od myslivců zvěřinu přestaly brát. Ministerstvo proto povolilo vyšší prodeje ze dvora konečným spotřebitelům. Problém je, že takzvaně „ze dvora" mohou myslivci lidem zvěř prodávat pouze „v kůži" či „v peří", tedy nezpracovanou.
„Je obrovský problém se zvěřinou, zpracovatelské závody mají naplněné skladovací kapacity," říká Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty, která sdružuje 60 tisíc myslivců. Myslivci a majitelé honiteb – mezi nimi i státní Lesy ČR a Vojenské lesy a statky – se proto obrátili na ministerstvo zemědělství o pomoc. Ministerstvo rozhodlo o změně vyhlášky – od května navýší množství zvěře, kterou smí myslivec prodat ze dvora, tedy přímo spotřebiteli nebo do restaurace, která má povolení zvěř zpracovávat. Takových restaurací je však minimum, zpravidla zvěřinu nakupují z velkoobchodu. Množství se zvyšuje z nejvýše 120 kusů velké zvěře a 400 kusů drobné zvěře z jedné honitby až na 4 000 kusů velké zvěře a 100 000 kusů drobné zvěře.
Celý článek najdete v MF Dnes.