Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
I když je konec října, hasiče stále ve velké míře zaměstnávají požáry lesů, které jsou následkem především nezvykle teplého a suchého podzimu. Více podrobností má redaktor Petr Zapletal.
Petr ZAPLETAL, redaktor
Požáry lesů a luk jsou typické pro letní měsíce. Letos je ale hasiči likvidují i na konci října. V posledních dnech to byl například velký požár na Jesenicku. V okolí obce Žulová na severu Olomouckého kraje hořelo asi 400 m dlouhý pás lesa. Hasiči tam do těžko přístupného terénu museli vyslat 10 jednotek, zasahovala i velkoobjemová cisterna s vodou. Obdobný problém zaměstnal několik jednotek i u Koryčan v sousedním Zlínském kraji. Tam vyjížděli k požáru paseky. Hořící hrabanka se rozšířila na plochu asi 100× 50 m i na dalším místě na Kroměřížsku. V obou případech jsou za požárem alespoň podle vyšetřovatelů lesnické práce. Ty probíhaly na místech po těžbě a jejich součástí bylo i pálení klestí. Hasiči proto doporučují, aby lidé nepodceňovali pokročilou roční dobu a pořádně dohlíželi na pálení. Žhavé uhlíky totiž může vítr rozfoukat ještě dlouhé hodiny po nedbalém uhašení.
I když je konec října, hasiče stále ve velké míře zaměstnávají požáry lesů, které jsou následkem především nezvykle teplého a suchého podzimu. Více podrobností má redaktor Petr Zapletal.
Petr ZAPLETAL, redaktor
Požáry lesů a luk jsou typické pro letní měsíce. Letos je ale hasiči likvidují i na konci října. V posledních dnech to byl například velký požár na Jesenicku. V okolí obce Žulová na severu Olomouckého kraje hořelo asi 400 m dlouhý pás lesa. Hasiči tam do těžko přístupného terénu museli vyslat 10 jednotek, zasahovala i velkoobjemová cisterna s vodou. Obdobný problém zaměstnal několik jednotek i u Koryčan v sousedním Zlínském kraji. Tam vyjížděli k požáru paseky. Hořící hrabanka se rozšířila na plochu asi 100× 50 m i na dalším místě na Kroměřížsku. V obou případech jsou za požárem alespoň podle vyšetřovatelů lesnické práce. Ty probíhaly na místech po těžbě a jejich součástí bylo i pálení klestí. Hasiči proto doporučují, aby lidé nepodceňovali pokročilou roční dobu a pořádně dohlíželi na pálení. Žhavé uhlíky totiž může vítr rozfoukat ještě dlouhé hodiny po nedbalém uhašení.