Jitka Engelová
Turisté se do hájenky na Březníku u Modravy v těchto dnech nepodívají. V budově jsou místo turistů dělníci, kteří pracují na rekonstrukci místní restaurace. Přijde na necelé tři miliony korun, změní se díky ní dispozice restaurace a zdvojnásobí se kapacita. To, co by mělo návštěvníky zaujmout nejvíce, bude prý velmi netradiční interiér.
Současné staveniště připomíná restauraci sice jen hodně vzdáleně, i tak je ale patrné, že z té původní toho tady moc nezůstane.„Změní se významným způsobem. Restaurace bude opravdu nádherná, bude to perla Šumavy. Ta hájenka je mnohokrát popsána Karlem Klostermannem v jeho románech, a i trošku proto jsme se spojili se Sdružením Karla Klostermanna, které má ve svých řadách architekty,” říká ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek a pokračuje: „Ti dají restauraci naprosto osobitý ráz a charakter. Bude tam třeba právě stůl Karla Klostermanna s krásnou knihovnou. Bude tam stůl Bedřicha Smetany s klaviaturou, stůl pana Váchala a celé řady další umělců nejen české, ale i bavorské strany Šumavy.” Restaurace na Březníku by se také měla stát první z celé série charakteristických restaurací správy šumavského národního parku. „Správa národního parku má koncepci rozvoje těchto zařízení na Šumavě. Musíme lidem nabídnout možnost se občerstvit a zajít si na WC. Proto jsme se rozhodli investovat nemalé prostředky do březnické hájenky a chceme v tom pokračovat dál, i za cenu toho, že budeme stavět úplně nové nemovitosti podobného ražení,” tvrdí ekonomický náměstek ředitele parku Jiří Kvapil. „Správa národního parku chystá celou řadu svých restaurací se svým vlastním logem. Tady na Březníku bude úplně první, chceme být hotoví ještě do zimy. Začali jsme až po turistické sezoně a připravujeme to tak, aby už před Vánoci návštěvníci mohli v nové restauraci ochutnat pivo nebo guláš,” popisuje Mánek. A právě u piva je už teď jisté, že půjde o unikátní produkt. Zatím jen pro březnickou hájenku ho totiž uvařil strakonický pivovar. Pivo svojí chutí přímo odkazuje právě na Šumavu. „Jedná se o ochucené pivo s borůvkovou příchutí. Není to míchaný nápoj. Základem je světlé výčepní pivo, do kterého je přidán stoprocentní přírodní koncentrát s chutí borůvek,” informuje sládková Dagmar Vlková. Březnická hájenka by měla otevřít těsně před Vánocemi. Tehdy také nové pivo v jejím novém interiéru návštěvníci ochutnají poprvé.