24.6.2012
Události v regionech - víkend 18:00
Barbora TELFEROVÁ, moderátorka
Do Jeseníků se vrací původní dřevina jeřáb jedlý. Tady ho před desítkami let objevili, tady ho vyšlechtili a odsud rozšířili do dalších zemí. Jenže dnes už jich v regionu mnoho neroste. Místní občanské sdružení se snaží o změnu. První jeřábová alej už je na světě.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Ostružná a Petříkov, dnes oblíbená lyžařská centra v Jeseníkách. Právě tady na počátku 19.století vyšlechtili rolníci jeřáb jedlý. Odtud se odolná dřevina rozšířila do celého světa.
Bohumila TINZOVÁ, předsedkyně o.s. EBERESCHE
Prostě jeřáb byl jediným ovocem, který uzrával v tak velké nadmořské výšce. V podstatě šlo o velkou zásobárnu vitamínu C.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Ještě po válce rostly jeřáby v Petříkově u každého domu. Dnes bychom v osadě napočítali jen čtyři zdravé stromy.
Karel ZETOCHA, obyvatel Petříkova
Pak jsou takový jenom trosky a z toho já jsem bral ty omladky.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Plody jeřábu se označovaly jako citrony severu. Naši předkové je běžně využívali v kuchyni. Sušili je, vyráběli z nich marmelády, želé, mošty a dokonce i pálenku.
Karel ZETOCHA, obyvatel Petříkova
Mám víno, výborný víno.
Bohumila TINZOVÁ, předsedkyně o.s. EBERESCHE
Čím míň je zoubkovaný lístek, tím je jeřáb v podstatě sladší.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Ze semene sladký jeřáb nevzklíčí, musí se jednoduše naroubovat.
Karel ZETOCHA, obyvatel Petříkova
Jak vyroste někde plaňka, tak se takto naštěpí.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Roubovance jeřábů jedlých pěstují dnes i ve dvou ovocných školkách. Sdružení EBERESCHE je pak chce postupně v Jeseníkách zasadit.
Bohumila TINZOVÁ, předsedkyně o.s. EBERESCHE
My chceme nabídnout návštěvníkům Jeseníků regionální pochutinu vyrobenou ze zdejší prostě speciality.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
První alej jeřábů vysadili lidé tady v Javorníku. Po třech měsících povyrostli až o půl metru.
osoba
Tenhle stromek jsme zasadili my.
Jakub MATUŠKA, předseda Rady rodičů ZŠ Javorník
Vysadili jsme více jak osmdesát stromů a mimo jeřábu moravského sladkoplodého je ještě jeřáb granátový a jeřáb oskeruše.
Andrea ŠVUBOVÁ, redaktorka
Ještě letos by se měla k Javorníku přidat další alej, přímo v Ostružné. Andrea Švubová, Česká televize, Jesenicko.