ŠARATICE / Se dřevem pracuje od dětství. Dnes z něj Petr Šmíd vyrábí kuchyňská prkénka. „Dřevo je příroda, svou strukturou a charakteristikou si řekne, jak bude vypadat," říká vítěz jihomoravského kola soutěže pro začínající podnikatele T-Mobile Rozjezdy, který pochází ze Šaratic na Vyškovsku.
* Jak jste se dostal k práci se dřevem?
Už jako malý kluk. Taťka měl firmu na zpracování dřeva, takže jsem si už odmalička hrával se dřevem a posléze tam chodil na brigády. To byl takový můj dřevěný začátek.
* Proč právě kuchyňská prkénka?
To bylo jednoduché. Napadlo mě to, když jsem doma v kuchyni viděl popraskané prkýnko. Nebylo vůbec hezké. To stejné jsem viděl u kamaráda, když mi na takovém naservíroval jídlo. Řekl jsem si, že to pro mě bude taková cesta, že budu dělat kvalitní ručně vyřezávaná prkna, budu ekologický a udělám to v top kvalitě, aby to bavilo mě i lidi okolo – a hlavně, aby to byly pěkné věci.
* Jaké dřevo používáte?
Používám jilm, vlašský i americký ořech, javor. Nově jsem zkusil buk, ale na ten moc nesázím, protože ten je běžný. Když si koupíte v obchodě prkýnko, je bukové. Takže se i dřevinou snažím odlišit. Používám samozřejmě dřeva, která jsou na výrobu prkének vhodná a mají nádhernou kresbu. Prkýnko je luxusní už jen tím, jak vypadá kresba.
* Jak vzniká takové prkýnko?
Vždy to začíná u stromu rostoucího v lese. Dřevo kupuju v sušárně, kde vyberu desky, které se mi líbí, a usoudím, že vydrží. Pak si je odvezu do dílny, ještě ji nemám vybavenou stroji, takže v truhlárně si prkna ohobluju. Doma si nakreslím, jak bude prkénko vypadat, nařežu a pak už je to ruční práce. Ručně dělám hrany a dávám výrobku tvar.
* Každý kus je tedy originál?
Určitě je každý kus originál. Veškerá moje práce na prkýnku je ruční, protože vždycky ji vede moje ruka a nedám to do stroje, který by tvořil podle toho, co mu zadáte přes počítač.
* Jaký je o vaše výrobky zájem?
Dokud jsem si hrál doma v dílně, co jsem vyrobil, to jsem udal, a všem se prkýnka líbila. Tak jsem za tím šel. Zájem a podpora stoupla také od doby, co jsem vyhrál v soutěži.
* Mohou se vaše výrobky používat běžně v kuchyni nebo jsou spíše na dekoraci?
Jsou určené k běžnému používání. Neoznačuju je jako krájecí, protože na to bych potřeboval atesty. Ale to přijde časem, až budu mít peníze a budu moct nechat prkýnka atestovat. Teď jim říkáme servírovací. Jelikož jsou z jednoho kusu, dřevo pracuje a má tendenci se ohýbat a krájení na něm není moc dobré, protože se ta deska třeba začne vlnit.
* Takže prkýnko je pouze z jednoho kusu dřeva?
Ano, všechna jsou z jednoho kusu dřeva. Nedělám zatím lepená prkýnka, která jsou vyloženě na krájení, ale vyrábím spíš servírovací.
* Jak se liší od sériově vyráběných?
Jednak se odlišují použitým dřevem a kresbou dřeva, je to ruční práce s mým příběhem. Jelikož nejsou vyrobená strojově, jsou dražší. Je to kus, kterého si budete vážit, není to běžné prkýnko. A je vyrobené u nás. Lidé chtějí kvalitní tuzemské výrobky.
* Co v podnikání plánujete dál?
Budu se věnovat prkýnkům, takže moje výroba bude stále stejná, a budu se snažit stát se podnikatelem, protože zjišťuju, že to není jen tak a že člověk kolem toho musí znát spoustu věcí. Chci pořádně rozjet e-shop a vytvořit fungující spolehlivou firmu.
* Zaměříte se i na jiné výrobky?
Mám v plánu dál se zaměřovat na kuchyňská prkénka, a jakmile budu mít pocit, že je to zvládnuté, budu přemýšlet třeba o výrobě vařeček a misek, ale to bude nějaký čas trvat.