Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Správa Národního parku Šumava chce znovu použít v boji proti kůrovci pesticidy. Otrávené lapáky se rozmisťují po lese a jsou napuštěné chemikálií. Radiožurnálu to dnes řekl ředitel správy parku Jan Stráský.
Jan STRÁSKÝ, ředitel Národního parku Šumava
Bude to opět tak, že si těmito otrávenými lapáky pomůžeme v místech, kde bychom nezvládli nával kůrovce jenom čistými přirozenými lapáky. Doufám, že už posluchači, kteří o tom poslouchají léta chápou, že ten otrávený lapák je něco, co nám umožňuje zintenzívnit boj s kůrovcem, zatímco ten neotrávený lapák znamená přesně hlídat okamžik, kdy se musí odstranit. Ono o nic jiného nejde. Žádná chemie se nedostane do příslušných krajinných prvků, žádná chemie se nedostane do vody, to chápu, že bych byl postihován a žádná chemie neublíží, žádnému návštěvníku Šumavy.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Tolik tedy vyjádření ředitele Správy Národního parku Šumava Jana Stráského a o komentář teď požádám Jana Farkače z České zemědělské univerzity v Praze, někdejšího člena vědecké rady Národního parku Šumava. Dobrý večer.
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
Dobrý večer.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Co tedy na záměry pana ředitele Stráského a vedení národního parku říkáte?
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
To vyjádření je naprosto úsměvné, protože používat insekticidy v národním parku dokáže skutečně zřejmě dneska jenom doktor Stráský. Rozhodně je tady jasné, že ty insekticidy jsou neselektivní a v přírodě ovlivní většinu živočichů, respektive druhů organismu i ty, které se podílejí na tvorbě půdy a to je docela dost fatální věc, protože život s tím souvisí jako takový, tím souvisí ve své celé přirozenosti a myslím si, že je obrovskou škodou, že v národním parku nectíme zákony na ochranu přírody.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Na druhou stranu, podle správy parku budou touto metodou proti kůrovci bojovat jenom v těch nejnutnějších případech. Loni šlo o 7000 kusů biocidů, ani to není přijatelné?
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
To není v žádném případě přijatelné, protože nikdy není jasně řečeno, co je to v tom nejnutnějším případě. Rozhodně národní park není žádný podnik, kde musíme ctí nějakou produkci dřeva. Zkrátka a dobře, do lesa v národním parku patří jak les mladý, tak les starý, tak les odumírající a i l ve fázi rozpadu a na něj je vázána obrovská spousta živočichů, kteří dohromady tvoří to, co dnes nazýváme národním parkem a myslím si, že řada lidí chápe, že právě proto Národní park na Šumavě máme, abychom si vážili toho, co dnešní příroda národního parku nabízí.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Má ale Správa Národního parku Šumava v podstatě nějakou jinou možnost, jak s kůrovcem alespoň trochu účinně bojovat?
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
V podstatě, bude-li smysluplná zonace jasně postavená na stole a bude-li se u prvních zón sanovat území kolem nich, nikoliv v nich, tak potom samozřejmě, když hranice těchto zón budou co nejkratší, lze i úspěšně mechanicky postupovat, ale to je až to poslední. V prvé řadě je nutné nejprve postavit jasnou definici ochrany přírody v národním parku a dokud ji nebudeme mít, tak způsob nepéče o národní park bude neustále dál pokračovat.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Pojďme se ještě vrátit k těm otráveným lapákům a jejich použití. Jaká jsou podle vás rizika toho, když je tedy pracovníci národního parku v lese rozmístí, co se může stát?
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
Samozřejmě se dostanou do potravinových řetězců a to, že mluvčí parku například řekne, že neexistuje žádná studie, která by relevantně prokázala skutečnost, že v podstatě se nic, respektive že to nevadí. To je jenom důkaz toho, že o tom vůbec nic neví, protože už ty mrtvé brouky, jenom když je budou žrát predátoři, tak se dostanou do těla těch predátorů a dál v tom potravním řetězci budou ovlivňovat další a další živočichy. A ten jed samozřejmě zůstane v té přírodě jako takové a bude hubit zcela neselektivně prostě všechno, co bude v tom řetězci po sobě navazovat a myslím si, že si to prostě nemůžeme dovolit.
Lucie HUSÁROVÁ, moderátorka
Říká Jan Farkač z České zemědělské univerzity v Praze, i vám děkujeme za rozhovor a pěkný zbytek večera. Na slyšenou.
Jan FARKAČ, Česká zemědělská univerzita v Praze
Děkuji, na shledanou.