logo Silvarium tisk
6. srpna 1964 Kácení Prométhea

Uplynulo jen nicotné čtvrtstoletí od chvíle, kdy byl poražen nejstarší strom světa. Jeho stáří se bohužel zjistilo až na „operačním stole” dendrologů, vědců, kteří se zabývají studiem letokruhů.

 U Prométhea, jak se nejstarší strom jmenoval, jich napočítali přes 48 stovek, což odpovídalo věku 4862 let. To z něj dělalo nejstarší žijící organismus. Jestli vás napadne, jaký chytrák si s ním zatopil, nebo kdo si z něho udělal stůl do kanceláře, jste vedle. Strom padl na oltář vědy.

Jistý výzkumník, čerstvý absolvent, Donald Rusk Currey, se zabýval studiem zvláštního druhu prastarých borovic na skalnatých svazích druhé nejvyšší hory Nevady – Wheeler Peak. Sliboval si, že tamní stromy by mohly poodhalit pravdu o klimatu v dobách před tisícovkami let. Brzy narazil na Prométhea a zkusil odebrat vzorek pro určení stáří. Prométheus ale střežil svoje tajemství urputně – Currey zlomil dva vrtáky a vzorek ne a ne dostat.

 Proto se rozhodl, že požádá o povolení strom pokácet v zájmu vědy. Místní lesník přesvědčil svoje nadřízené, že strom není ničím významný, a Currey dostal vytoužený štempl. Strom byl chladnokrevně poražen 6. srpna 1964. Když Currey ohledal první vzorky, nestačil se divit. Rázem z něj byl „ten, co zabil nejstarší organismus na světě.”

 Ačkoli pokácení Prométhea bylo a zůstane kontroverzním činem, kariéra Donalda Curreyho rostla strmě vzhůru. A navíc, v reakci na jeho čin se zpřísnila legislativa pro kácení starých stromů a z oblasti prastarých borovic se stal národní park. Nutno říci, že i díky lobbingu samotného vědce.

Nejstarším stromem na světě je dnes Metuzalém, rostoucí v kalifornských Bílých horách. Přesné místo, kde nyní tráví svůj 4841. rok života, je utajováno ze strachu před vandalismem. Nejstarším českým stromům je něco kolem tisíce let. Jeden takový roste u Loun a zve se Oldřichův dub.



Psaní komentářů k článkům na serveru Silvarium.cz zůstává přístupné pro všechny čtenáře. Pro vkládání komentářů je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Souhlasíte s pokutami pro myslivce za nesplnění minimální hranice lovu určené státem?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě