Severní Čechy – Šéfkuchař a majitel vyhlášené českolipské restaurace Michal Pitek miluje deštné pralesy jihovýchodní Asie. Se svou ženu si koupil čtyři ary deštného pralesa a ve své restauraci Wildcook zásadně nepoužívá palmový olej. Vše proto, aby chránil sumaterské pralesy i zdejší mizející populaci tygrů. Přitom na druhé straně zeměkoule ještě nikdy nebyl. „Palmový olej se dnes používá všude. Denně ho jíme v sušenkách či v pečivu, aniž bychom o tom měli tušení. Je totiž levný, o třetinu levnější než řepkový olej. Jsme asi první restaurací v Česku, která něco takového nedělá. Raději v restauraci používáme oleje dražší, nebudeme podporovat palmové plantáže místo pralesa," vysvětluje Pitek odhodlaně. Na Sumatře a Borneu hoří pravidelně obrovské části deštného pralesa. Jsou zapálené jen proto, aby na jeho místě po vyhoření mohly vzniknout další plantáže palmy olejné. Český projekt Green Life, do něhož se Pitek zapojil, se tomu snaží zabránit.
„Hlavní částí projektu je vykupování pozemků, které by jinak skončily jako palmové plantáže. Vzniká tak soukromá pralesní rezervace, jakási ochranná zóna, bránící nezasažené území národních parků před plantážemi a civilizací," říká předseda spolku Prales dětem Milan Jeglík.
Třicetiletý šéfkuchař Michal Pitek vyzdobí 1. prosince stěny restaurace také fotkami přímo ze Sumatry.
„Fotografie zachycují boj za záchranu tamních pralesů. Výstavou chceme ukázat, že to, co podporujeme, není žádné plácání do tmy. Že to opravdu někde funguje a je to důvěryhodné," popisuje.
Ve své restauraci uspořádal přednášku s organizátory z Green Life a nabízí také charitativní muffiny. Vypadají báječně, stojí 34 korun a devět korun z nich putuje rovnou na projekt Green Life.
Michal Pitek chce pro záchranu deštných pralesů přilákat co nejvíce lidí. Chceteli se zapojit, více informací o projektu Green Life a o možnostech pomoci je možné najít na adrese www.pralesdetem. cz.
Koupil si kus pralesu na Sumatře. Chce ho zachránit (Ústecký deník)
Monitoring médií
- čtvrtek 9. květen 2024
- Obnovitelné zdroje loni měly na výrobě elektřiny podíl rekordních 30,3 procenta (ČTK)
- Nestátní lesníci pozvou do lesů potřetí veřejnost, akce budou na 40 místech (ČTK)
- Stavební firmy snižují produkci CO2, neutrální chtějí být před rokem 2050 (ČTK)
- Pomůže nám buk zvládnout klimatickou změnu? (TZ VÚLHM)
- Les v Českém Švýcarsku se po požáru rychle obnovuje, dominuje bříza (novinky.cz)
- Dřevo je cesta k naplnění klimatických cílů, i když v Česku zatraceně trnitá (konstrukce.cz)
- Učíme se ve Vodňanech: Stromy na hrázích rybníků (irybarstvi.cz)
- Nová přírodní rezervace v Krušných horách (ČT 1)
- Obchod s důvěrou: Lesní bar prověří poctivost návštěvníků (Karlovarský deník)
- Lapili lumpíka, nelapili lumpíka. Komentář Štěpána Chába (krajskelisty.cz)
Poslední komentáře
-
Les v Českém Švýcarsku se po požáru rychle obnovuje, dominuje bříza (novinky.cz)
Jako na každé holině. Nic nového pod sluncem. -
Dušan Utinek: Tak jsme doadaptovali (asz.cz)
Kus pravdy, ale za bolševika se ještě tolik lidí do lesů nevalilo a ... -
Pomůže nám buk zvládnout klimatickou změnu? (TZ VÚLHM)
To pro lesníka podstatný, jsem asi přehlídnul. Že tedy prodejnou, málo ... -
Dušan Utinek: Tak jsme doadaptovali (asz.cz)
" Jak co pro dědulu ten stát dělá??? " A proč by měl ? Není to ani ... -
Lesy města Písku – historický majetek spravovaný s cílem předat budoucím generacím hospodářsky hodnotný les
Víc takovejch hezkejch článků, místo těch keců bafuňářů, co byli v lese ... -
Dušan Utinek: Tak jsme doadaptovali (asz.cz)
I tak to může být, ale přesto, i ten dědula musí trpět volný vstup ... -
Videoreportáž: Silva Regina 2024 – novinky v technice pro lesnictví a dřevařství
A kdo pak jste byl letos na IndiaWood - nejvíc rostoucím dřevo trhu na ... -
Dušan Utinek: Tak jsme doadaptovali (asz.cz)
Jo, jenže vám jako malýmu soukromníčkovi stejně nikdo dotace nedá.