Vytisknout stránku

Lesy ČR budou jednat se smluvními partnery o ukončení smluv dohodou

Aktualizováno - 2.10. Na základě usnesení vlády ze dne 25. září vyzvou Lesy ČR své smluvní partnery k jednání o platnosti stávajících obchodních smluv. Podle informací z tiskové konference ze dne 27. září 2017 bude možné ukončení smluvních vztahů mezi lesnickými firmami a Lesy ČR dohodou. Vedení Lesů ČR očekává masivní ukončování smluv a připravuje opatření k pokrytí možného výpadku lesnických činností.

Ministr zemědělství Marian Jurečka citoval usnesení vlády, které zmocňuje vedení podniku k zahájení jednání se smluvními partnery o nalezení řešení současné složité situace.

„Pokud bychom striktně trvali na smlouvách, tak jak jsou dnes nastaveny, mohli bychom firmy přivést do existenčních problémů, " uvedl Marian Jurečka.

Audiozáznam z konference

Usnesení vlády předpokládá, že negativní ekonomický dopad případného ukončování smluv bude pokryt z vnitřních zdrojů podniku. Aktuálně ale není možné podle slov ministra zemědělství ztráty kvantifikovat.

„Naší prioritou je pokračovat ve spolupráci se smluvními partnery. Vzhledem k převisu nabídky dříví nad poptávkou a nízkým cenám kalamitního a kůrovcového dříví však připouštíme možné ukončení smluvních vztahů dohodou k 31. 12. 2017," uvedl Daniel Szórád.

Letošní plán hospodaření Lesů ČR by podle něj ukončování smluv ohrozit nemělo. Za leden až červenec letošního roku vzrostl podniku hrubý zisk meziročně o 8,4 procenta na 3,34 miliardy korun.

Předpokladem možnosti ukončení smluv dohodou bude splnění projektu pěstební činnosti. V těžebních činnostech je cílem nahrazení SM a BO těžeb těžbou jiných dřevin.

LČR neprodleně připraví veřejnou zakázku na provádění komplexních lesnických činností a prodej dříví. Předpokládaný termín podpisu smluv je 1. 3. 2018. I nadále bude zachován senátní systém, v případě ukončení smluv budou jednotky soutěženy na dobu zbytku platnosti ukončených smluv. Kalamitní jednotky by také měly být rozděleny na menší.

Termín pro podání nabídek 2018+ se již posouvat nebude, v platnost zůstává 10. říjen 2017.

Očekávaný výpadek v těžebních činnostech hodlají Lesy ČR řešit zejména maximalizací využití vlastních kapacit pro zpracování nahodilé těžby, vyhlašováním aukcí a rychlým vyhlášením nových soutěží na jednotkách, z nichž smluvní partner odstoupí.

V rámci těchto aktivit Lesy ČR také informovaly o zahájení přípravy koncepce posílení vlastních kapacit v kalamitních oblastech.

Ministr Jurečka uvedl, že MZe si je vědomo možných negativních dopadů zákazu úmyslných těžeb na živnostníky pracující v lese. S ohledem na sociální aspekt této problematiky Lesy ČR nabídnout dotčeným živnostníkům práci v přímo řízených závodech, aby živnostníci zvládali v tomto mezidobí splácet leasingy a úvěry.

„Připravujeme další opatření k podpoře vlastníků lesů, např. v oblasti dopravy či ve spolupráci s ministerstvem s ministerstvem pro místní rozvoj v oblasti pomoci s opravou komunikací v intravilánu, dále jednáme s Ministerstvem průmyslu a obchodu o podpoře zřizování mokrých skládek," řekl Marian Jurečka.

Citace z usnesení vlády ČR ze dne 25. 9. 2017

  • – realizovat ve vztahu ke státnímu podniku Lesy České republiky, s. p. opatření k objektivizaci ekonomických parametrů aktuálně platných Smluv o provádění komplexních lesnických činností a o prodeji dříví, a to zásadně prostřednictvím transparentní veřejné zakázky realizované v souladu se zákonem č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů a za podmínky, že případný negativní finanční dopad do tržeb tohoto státního podniku bude pokryt z interních zdrojů státního podniku
  • – zahájit konzultace s příslušnými ministry k přijetí odpovídajících opatření v jejich resortech pro likvidaci kalamity v lesích

 Kalamitní dříví v objemech

Před rokem 2015 se ve státních lesích těžilo jeden až 2,5 milionu metru krychlových kůrovcového dříví. "V roce 2016 kůrovci napadli 4,4 miliony m3 smrků a letos se odhaduje, že to bude až šest milionů m3 dříví, tedy zhruba polovina ročního objemu jehličnatých těžeb v zemi," uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. Ve střední Evropě, tedy v Česku, Polsku, Rakousku a Bavorsku, je nyní k těžbě 23 milionů metrů krychlových kalamitního dříví. Bavorská vláda na likvidaci mimořádné kalamity uvolnila 100 milionů eur, Rakousko 18 milionů eur.

 

Reakce ALDP na tiskovou konferenci MZe a LČR ze dne 27. 9. 2017

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP) sdružuje lesnické a dřevozpracující podniky, které provádějí v rámci smluvních vztahů se státním podnikem Lesy ČR více než tři čtvrtiny těžebních činností v lesích.

Zástupci asociace se v průběhu srpna a září účastnili řady jednání na všech úrovních včetně kulatých stolů ministra zemědělství, na kterých se účastníci snažili nalézt alespoň částečná řešení vzniklé kritické situace v lesích i na trhu s dřívím.

ALDP touto cestou vyjadřuje poděkování dalším účastníkům jednání, zejména vedení MZe a LČR za konstruktivní přístup a rychlé jednání. Jsme přesvědčeni, že zveřejněná přijatá opatření povedou v krátkém časovém horizontu alespoň k částečné stabilizaci na trhu s dřívím.

Věříme, že všechny aktivity, které očekáváme v nadcházejících týdnech a měsících včetně vyhlášení a realizace nových tendrů, přinesou do lesnického sektoru opět dlouhodobě stabilnější prostředí.   

TZ ALDP

Stanovisko Lesnicko-dřevařské komory ČR na tiskovou konferenci LČR a MZe 

Lesnicko-dřevařská komora ČR zastupuje zájmy vlastníků a správců lesních majetků, ale i hlavních dřevozpracujících subjektů v České republice. Jejím stěžejním posláním je prosazovat a hájit klíčové zájmy tohoto odvětví bez ohledu na formu vlastnictví, a současně dlouhodobě usilovat o zajištění ekonomické stability a zvýšení prestiže oboru, ve kterém bude základním principem jeho fungování a rozvoj.

LDK dlouhodobě sleduje a zúčastňuje se všech klíčových jednání k řešení dopadů sucha a nastalé mimořádné situace na trhu se dřívím. Tento stav vyžaduje úzkou součinnost a společné úsilí nejen ze strany vlastníků lesů a ostatních lesnických subjektů, ale musí být v maximální možné míře podpořeno i státními institucemi.

V této souvislosti vítáme a podporujeme přijaté kroky a opatření ze strany MZe a LČR a očekáváme, že povedenou ke zmírnění negativních dopadů a nastalé destabilizace trhu.  Dopady kalamitní situace intenzivně řeší i sousední země, apelujeme proto na přijetí srovnatelných finančních podpor k zajištění konkurenceschopnosti našich subjektů.

Současně vyjadřujeme naši připravenost při vyhodnocování dopadů přijatých opatření a hledání dalších vhodných finančních nástrojů a kompenzací, které pomohou aktuální situaci lesnicko-dřevařského sektoru stabilizovat a připraví jej na očekávaný dlouhodobý vývoj, související s klimatickými změnami.

TZ LDK 

 

Redakce

 

 

Stanovisko Lesnicko-dřevařské komory ČR na tiskovou konferenci LČR a MZe ze dne 27. 9. 2017

Líbil se vám článek?
(1 hlas)