Vytisknout stránku

Lesy ČR čelí kvůli sporu s firmou Veronex stamilionové exekuci, podaly dovolání

Státní podnik Lesy ČR se kvůli dlouholetému sporu s firmou Veronex o stovky milionů korun dostal do exekuce. Uvedl to Deník N. Exekutor vymáhá jistinu ve výši 326 milionů korun. Lesy ČR ale podaly dovolání k Nejvyššímu soudu. Exekuce je momentálně odložená.

Spor se týká lesnických zakázek, které před více než 15 lety státní podnik uzavřel s několika lesnickými společnostmi a později je zrušil. Ve prospěch českobudějovické firmy Veronex letos v lednu rozhodl Vrchní soud v Praze.

Exekuce začala v únoru. Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové ale nyní nehrozí, že by exekutor proti podniku zakročil, protože se obrátil na Nejvyšší soud. „Podnik uhradil jistotu na účet exekutora, proto byla 15. 3. exekuce odložena a pominuly účinky zákazu nakládání s majetkem,“ řekla Jouklová Deníku N.

Server má k dispozici vyrozumění o zahájení exekuce, ze kterého vyplývá, že exekutor bude vymáhat také úroky z prodlení od roku 2009. Celková částka tak může být výrazně vyšší. „Nebudeme se k ničemu v této věci do pravomocného rozhodnutí Nejvyššího soudu vyjadřovat,“ dodala.

Podle Deníku N Lesy ČR v letech 2005 až 2008 uzavřely smlouvy na pěstební a těžební činnost s několika firmami mimo zákon o veřejných zakázkách. Bylo to na základě neformálních konzultací s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který ale později své stanovisko změnil. Lesy ČR tak všechny tyto smlouvy prohlásily za neplatné. Některé firmy se proti tomu bránily soudně.

Jak uvádí Deník N, společnost Veronex pohledávku „zdědila“ po několika lesnických společnostech, s nimiž se během let sfúzovala. Podle evidence skutečných majitelů patří advokátovi a podnikateli Tomáši Nebeskému.

Podle ČTK a Deník N

LESNICKÁ PRÁCE - BŘEZEN 2023
Image
OBSAH AKTUÁLNÍHO ČÍSLA:
Image
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)