Vytisknout stránku

Stali jsme se tuzemským lídrem v přírodě blízkém lesnictví, říká v novém podcastovém kanálu VLS ředitel Roman Vohradský

„Byl to úspěšný rok. Stali jsme se lídrem v přírodě blízkém hospodaření, vypořádali se s kůrovcovou kalamitou a obnovili zničené lesy rychlostí, která nemá historické obdoby,“ říká ředitel Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Roman Vohradský v rozhovoru pro nový podcastový kanál VLS nazvaný příznačně „Z VOJENSKÝCH HVOZDŮ."

Spuštěním vlastního podcastového kanálu potvrzují Vojenské lesy a statky svou strategii rozšiřování komunikace s veřejnosti. Cílovou skupinou je jak široká veřejnost, která unikátní krajinu, o kterou VLS pečují, ve stále hojnější míře navštěvuje, tak i téměř tři tisíce vlastních zaměstnanců.

„Komunita kolem našeho podniku rychle roste, což vnímáme jako závazek. I proto chceme přinášet poutavou formou co nejvíce kvalitních informací o aktuálním dění v našich lesích, zvát na podnikové akce, ale i reagovat na dotazy veřejnosti,“ říká Roman Vohradský, ředitel VLS.

Pilotní díl kanálu Z vojenských hvozdů je převážně bilanční. Ředitel VLS Roman Vohradský v něm představuje svou vizi budoucnosti lesů, o které VLS pečují. Vrátil se k úspěšné dobrovolnické akci BRDSKÉ STROMSÁZENÍ 2022, na kterou přišly na Padrťské pláně v podzimním chladu a hustém dešti přes tři tisíce dobrovolníků sázet ovocné stromy.

„Brdské stromsázení bylo v mnoha ohledech výjimečné, protože nebylo zaměřené jako většina našich dalších akcí na lidi z branže, ale na širokou laickou veřejnost. Naším záměrem bylo veřejnosti představit naši vizi, jak budeme obnovovat lesy po kalamitách, jakým způsobem do nich chceme vnášet druhovou pestrost," řekl ředitel VLS s tím, že ohlas akce vnímá jako podporu pro novou strategii státního podniku. Ta je založena na změně hospodaření s maximálním využitím přírodě blízkých metod. „Cílem je transformace více či méně monokulturních porostů, kde se hospodařilo podle věkových tříd, na lesy, které budou nejen druhově pestré, ale budou i věkově a výškově různorodé," vysvětluje Roman Vohradský strategii VLS založenou na výběrovém způsobu hospodaření.

V podcastu rozebírá i další loňský úspěch, zařazení divize Hořovice do evropského programu LIFE, který financuje nejlepší řešení adaptace porostů na klimatickou změnu. „Je to prestižní ocenění naší práce. Stali jsme se tuzemským lídrem v moderním přírodě blízkém způsobu hospodaření,“ hodnotí evropskou podporu.

Podle ředitele se podnik v loňském roce také vypořádal s kůrovcovou kalamitou. „Věřím, že to nejhorší už máme za sebou a že nás čekají lepší časy,“ poznamenal s tím, že se Vojenským lesům podařilo urychlit obnovu lesů, když na podzim podnik vysadil jubilejní stomiliontý strom od počátku kalamity. „Dá se říci, že se nám nikdy v historii nedařilo obnovovat lesy tak rychle jako loni,“ dodal.

Radost mu udělalo i rozhodnutí prohlásit lokalitu na brdském vrchu Klobouček nad Obecnicí přírodní památkou. V této lokalitě totiž ředitel VLS vyrůstal a o lesy na Kloboučku pečoval v té době jako lesník VLS také jeho otec. „Pro mne je ta krajina srdeční záležitostí. Vždy to byl nádherný les a vyústění, kdy byl prohlášen chráněnou lokalitou, je oceněním práce několika generací lesníků z Brd,“ říká Vohradský.

Podle ředitele Vojenských lesů státní podnik pro letošní rok chystá další ročník Brdského stromsázení, který by dal opět lidem možnost zanechat v brdské krajině „svou vlastní unikátní stopu.“ Změnou by měly projít i dvě infocentra VLS v lokalitách, které jsou otevřeny veřejnosti – v brdské Obecnici a v Hradčanech v Ralsku. „Na obou místech chceme poutavou formou, s využitím nejmodernějších trendů ve výstavnictví, představovat historii a budoucnost těchto přírodních lokalit,“ uvedl ředitel Vohradský s tím, že letošní novinkou, dárkem pro návštěvníky Brd a Ralska, bude i nová mobilní aplikace, která bude využívat technologie takzvané rozšířené reality a 3D modelování. Nepůjde však o nic samoúčelného. Návštěvníci se poutavou formou seznámí především s vojenskou historií těchto prostor, technikou, se kterou armáda v Brdech a v Ralsku cvičila a podobně.

To vše a ještě mnohem více si poslechněte v úvodním díle vlastního podcastového kanálu VLS Z vojenských hvozdů. Pustit si jej můžete ve všech nejužívannějších podcastových aplikacích (Google, Apple i Spotify) nebo přes podnikový web www.vls.cz.

TZ VLS

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)