Vytisknout stránku

Ředitelem Lesní správy Lány se stal Pavel Rus

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stal Pavel Rus. Do funkce ho k 2. lednu jmenoval na základě doporučení výběrové komise prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Rus v čele lánské lesní správy nahradil Miloše Baláka, který rezignoval loni v říjnu s platností ke konci roku 2022.

Do otevřeného výběrového řízení se přihlásilo pět uchazečů, přičemž jeden z nich v průběhu řízení odstoupil. Čtyři uchazeči byli pozváni k osobním pohovorům se členy výběrové komise dne 16. 12. 2022 na Pražském hradě. Osobní pohovory byly zaměřeny zejména na předložené návrhy strategie řízení LSL a plány její další činnosti.

Komise dospěla ke konsenzuálnímu závěru, že jak odborné, tak osobnostní předpoklady k výkonu funkce ředitele LSL nejlépe splňuje Pavel Rus, který v rámci své přihlášky současně doložil veškeré požadované doklady. Komise ocenila strukturu a obsah strategie předložené tímto kandidátem a to, že dílčí dotazy zodpověděl obsáhle, s evidentní znalostí problematiky a místní situace. 

Rus je někdejším severočeským ředitelem Lesů České republiky, v dubnu roku 2022 byl odvolán. Důvody odvolání nesdělila ani jedna ze stran. Podnik se tehdy omezil na vyjádření tiskové mluvčí: „Ing. Pavel Rus byl odvolán k 8. dubnu. Pověřený generální ředitel se tak rozhodl z provozních důvodů," uvedla v dubnu bez dalších podrobností mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Možné důvody odvolání tehdy rozebíralo nezávislé zpravodajské médium Hlídací pes v článku: Pád jednoho ředitele. V Lesích ČR skončil vlivný krajský šéf, nikdo nechce říct proč

Balák, kterého Rus v čele Lesní správy Lány nyní vystřídal, čelil před soudem obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek v Lánské oboře. Soud ho poslal pravomocně na tři roky do vězení, prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák ve své funkci zůstal. Další soud pak Baláka odsoudil v kauze těžby kamene v Lánské oboře k peněžitému trestu 870 000 korun a dvouletému zákazu činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Rozsudek není pravomocný, věcí se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Podle ČTK a TZ Pražského hradu

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)