Vytisknout stránku

Recepty ze žaludů: vánoční perníčky a káva žaludovka

Video uvnitř článku. Duby jsou symbolem síly, dlouhověkosti a odolnosti. Jedná se o jednu z nejběžnějších a zároveň nejhodnotnějších dřevin. Kromě mimořádně kvalitního a trvanlivého dřeva poskytuje i biotop a potravu pro nepřeberné množství lesních živočichů. Dříve ale žaludy nebyly pochoutkou pouze pro lesní tvory, naši předkové je běžně využívali v kuchyni. Petr Karlík s Václavem Bažantem ve speciálním vánočním díle Lesní lékárny předvedou, jak lze z žaludů vyrobit výživnou žaludovou mouku a upražit kávu žaludovku.

Recepty ze žaludů: vánoční perníčky a káva žaludovka Pražení žaludů na plotně. Žaludovka je alternativou k pravé i obilné kávě. Foto: Petr Karlík

Kdo chce přijít k hotové surovině (ale zážitek z výroby mouky vřele doporučujeme), lze žaludovou mouku zakoupit například i v prodejnách zdravé výživy. Ve videu si z ní upečeme vánoční perníčky a připijeme si žaludovou kávou. 

RECEPT na medové perníčky s žaludovou moukou podle Petra Karlíka

Receptů na perníčky je velmi mnoho a u všech můžete žaludovou mouku uplatnit. Zde uvádíme dobře osvědčený recept na medové perníčky, které brzy po upečení krásně změknou a mohou si je vychutnat i lidé s horšími zuby. Záleží samozřejmě na vzdušné vlhkosti – u nás doma jsou měkké do druhého dne.

Na půl kilogramu těsta budete potřebovat:
– 0,25 kg mouky (různé druhy)
– 0,25 kg medu
– 1(-2) žloutky
– půl lžičky kypřícího prášku (ideálně bezfosfátový, s vinným kamenem)
– špetka jedlé sody
– cca 70 g másla
– koření: 4 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 2 hvězdičky badyánu, kousek skořicové kůry (1/4 lžičky mleté skořice), ¼ lžičky fenyklu, ¼ lžičky anýzu, malá špetka zázvoru; můžete použít i kupované namleté perníkové koření
– bílek na potření

Do mísy vložte mouku. Ideální je nahradit ½ množství pšeničné hladké mouky žaludovou moukou. Stejné vlastnosti má ale i těsto, kam dáte výhradně jen mouku žaludovou, pro někoho však tyto perníčky už mohou být poněkud trpké.
Utlučte koření v hmoždíři nebo rozsekejte v elektrickém sekáčku najemno a vsypte jej do místy. Přidejte kypřící prášek a všechny sypké složky promíchejte.
Nyní vložte do mísy žloutek, rozehřáté máslo a med a vše pořádně prohněťte. Vytvořte kouli, kterou vložte do igelitového sáčku a uložte ji do chladu, aby ztuhla.
Tuhé studené těsto rozválejte a vykrajujte výsledné tvary perníčků, které umísťujte na plech vyložený pečícím papírem. Nezpracované okraje mírně promíchejte a opět nechte v chladu ztuhnout a následně opět rozválejte a vykrájejte. Pečte ve středně vyhřáté troubě (155 °C) několik minut. Když jsou perníčky už mírně upečené (byť stále měkké), že jdou potřít vaječným bílkem, tak to učiňte a po dalších cca třech minutách perníčky nadobro vyndejte. Perníčky jsou náchylné k připálení (jsou pak hořké). Vyndejte je hned, jak začnou mírně hnědnout. Obzvláště obezřetní musíme být při vyšším podílu žaludové mouky, kdy je těsto samo o sobě hnědé. Perníčky bývají měkké už několik hodin po upečení. Pokud je však upečete více, či mírně připálíte, oddálíte jejich změknutí o několik dní.
Jsou výborné jen tak, můžeme je zdobit směsí moučkového cukru s bílkem anebo je můžeme potírat a spojovat džemem. Výborně se hodí dřínková zavařenina anebo švestková povidla.

RECEPT na žaludovku (alternativa k pravé i obilné kávě) podle Václava Bažanta 

Čerstvé žaludy přeberte vyhoďte červivé a jinak poškozené.

Dejte je na středně rozpálené pláty plotny. Čas od času je pootočte.
Plody postupně samy podélně puknou, což usnadní následné loupání slupky.
Pokud by vám drobné exploze při pukání vadily, lze jednotlivé žaludy před umístěním na plotnu mírně podélně naříznout.
Správně opražené žaludy mají zlatohnědou až temně hnědou barvu, nesmí být ale úplně celé černé a zuhelnatělé. Nameleme je stejně jako praženou zrnkovou kávu.
Při mletí můžeme pro ochucení přidat trošku hřebíčku, skořice či kardamomu.
Hotový prášek uchováváme v uzavřené nádobě na suchém místě.
Na dva dcl nápoje použijte jednu až tři lžičky prášku, zalijte jej vodou a krátce povařte (dvě až tři minuty). Čím déle kávu louhujeme, tím je hořčejší. Aby nebyla hořká příliš, lze nápoj po pár minutách přecedit.

Žaludovku můžeme osladit, nejlépe medem, lze do ní také přidat mléko či smetanu.

Pokud Vás recepty zaujaly, a rozhodnete se zajít do lesa na žaludy, dejte nám vědět do komentáře, jak se Vám dílo zadařilo.

Líbil se vám článek?
(1 hlas)