Vytisknout stránku

Sampo Rosenlew FR28: Specialista do probírek

Rostoucí zastoupení výchovných zásahů v prvních probírkách vyžaduje kvalitní harvestorový uzel složený z úzkého a krátkého harvestoru a odpovídajícího vyvážecího traktoru, který dokáže pracovat na velmi úzkých linkách. Nedostatek pracovníků v LH, efektivnost prací v prvních probírkách, ale i bezpečnost práce a odstranění fyzické námahy při soustřeďování dříví z lesních porostů jsou faktory, které nahrávají některým výrobcům v dalším vývoji malých TDS. Mezi ně patří i finský Sampo Rosenlew, u nás v zastoupení společnosti P & L, spol. s r.o.

Vývoj TDS u Sampo Rosenlew
Finský výrobce lesních a zemědělských strojů se zaměřil na vlastní vývoj plnohodnotné vyvážečky do prvních probírek již v roce 2010. V roce 2013 představil na Elmia Wood nový harvestor HR46x a o rok později první adekvátní vyvážečku vlastní konstrukce FR28 (10 t). V roce 2018 představil na finském veletrhu METKO výrobní řadu s větším harvestorem HR86 a vyvážečkami FR48 (12 t) a FR68 (14 t). Zmiňovanou lesní techniku Sampo Rosenlew zastupuje od roku 2009 na českém a slovenském trhu společnost P & L, spol. s r.o.

Specialista do prvních probírek
SAMPO FR28 je navržený a postavený v mateřské firmě ve finském Pori. Zákazník si může nadefinovat šířku stroje, a to od 2 200–2 720 mm, i délku ložné plochy od 3 800–4 400 mm. Hmotnost stroje je 13 t a nosnost podle velikosti ložné plochy 8–10 t. Podobně si zákazník zvolí provedení jeřábu Mesera F59 nebo F71 s dosahem 7,2/8,5/10 m, případně jeřáb Kesla 600 nebo 700 s dosahem 7,7/8,2/10 m. Kleště zákazník může volit od Gripen, Hultdins, Kesla, Mesera nebo Vahva.

Pohon a pojezd
Zkušenosti z výroby zemědělských strojů se promítly do odolné a jednoduché konstrukce. Vyvážečka FR28 má hydrostaticko-mechanickou převodovku. Převodové nápravy rozdělují výkon na přední a zadní nápravu. Pohon lze uzamknout mezi přední a zadní nápravou a také mezi pravou a levou stranou každého podvozku. Podvozek NAF 8 x 8 dokáže vytvořit nepřetržitý výkon až 130 kN.

Energii zajišťuje kvalitní čtyřválcový motor Agco Power 49 LFTN (Sisu) s emisní normou Tier 5. Zkušenosti českých uživatelů jsou velmi pozitivní – nízkoemisní motor je úsporný díky nízké spotřebě paliva a dlouhým servisním intervalům. Maximální výkon motoru je 140 kW a jeho točivý moment je 700 Nm.

Podvozek a kabina
FR28 je určený především do prvních probírek, kde je hustota stromů vysoká a požadovaná šířka linek do 2,5 m. Stroj tak kombinuje malé rozměry s ideálním rozložením hmotnosti mezi přední a zadní nápravu. Kloubové řízení s úhlem zatáčení 45o umožňuje výbornou manévrovatelnost.

Jedním z faktorů, který při výběru vyvážečky oceňují čeští operátoři, je prostorná a pohodlná kabina s vynikajícím výhledem. Minimální hluk, klimatizace a kvalitní sedadlo zajišťují pohodlí během celé směny. Řídicí a kontrolní systém lze propojit s harvestorem i s případným využitím informací ve spolupráci s GPS. Kapota motoru se otevírá pomocí elektromotoru.

 

 

 

 

 

Jeřáb
FR28 má jeřáb speciálně vyvinutý pro práci v probírkových porostech a vyznačuje se jednoduchým nebo dvojitým teleskopem (dosah 7,2–10,0 m) podle zvolené délky ložné plochy. Nízké těžiště jeřábu zlepšuje boční stabilitu. Jeřáb může být vybaven váhou, která umožňuje vážení množství energetického dřeva a současně zabraňuje přetížení stroje.

Ekologie, údržba a servisní zázemí
Šetrnost k životnímu prostředí zajišťuje vakuové čerpadlo, které zabraňuje havarijním únikům oleje při údržbě nebo poškození hadice. Obsluha může čerpadlo aktivovat pomocí zapalovacího klíče, jakmile zjistí netěsnost. Konstrukce plnicího čerpadla brání proniknutí špíny do systému díky vratnému filtru.

Finského výrobce zastupuje od roku 2009 společnost P & L, spol. s r.o., se silným servisním zázemím lesní techniky po celé republice (60 servisních techniků, 50 vozidel, dílny 1 800 m2, deset středisek). Většina náhradních dílů je skladem, zbytek do druhého dne přímo od výrobce.

Oto Lasák

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)