Vytisknout stránku

Vláda schválila odvod 3,81 miliardy korun z Lesů ČR do rozpočtu

Aktualizováno (11. 11.). Státní podnik Lesy ČR a národní podnik Budějovický Budvar letos odvedou do státního rozpočtu dohromady 4,36 miliardy Kč. Vláda to schválila 9. listopadu. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že odvod peněz z podniků je nutný kvůli zajištění pomoci státu lidem, které výrazně zasáhly dopady války na Ukrajině - například růst cen energií. Oba podniky naposledy odvedly peníze do rozpočtu v roce 2018, tehdy to byly dohromady tři miliardy Kč.

O odvodu peněz z podniků vláda informovala už v červenci, u Budvaru se původně počítalo s částkou 190 milionů korun, ministerstvo zemědělství na začátku listopadu uvedlo, že půjde o 550 milionů korun. Lesy ČR odvedou 3,81 miliardy Kč.

Částku podnik odeslal 11. listopadu na účet České národní banky. Jiří Groda, pověřený generální ředitel Lesů ČR, k odvodu řekl: „Musíme tomu přizpůsobit plánované investice. Ale protože jde o krok mimořádný, měli bychom beze změny pokračovat zejména v obnově lesů i opravě lesní dopravní sítě, které si v nejbližších letech vyžádají desítky miliard korun.“

Převod peněz do rozpočtu umožnila novela zákona o státním podniku schválená před devíti lety. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že od té doby obě firmy odvedly 40 miliard korun. Lesy ČR naposledy odvedly 2,5 miliardy korun v roce 2018, Budvar ve stejném roce odvedl 500 milionů korun.

Lesům ČR letos výrazně stoupl zisk kvůli rostoucím cenám dřeva. Podnik v letošním prvním pololetí meziročně zmnohonásobil hrubý zisk na 4,73 miliardy korun z loňských 677 milionů korun. Tržby vzrostly o 56 procent na 9,4 miliardy korun z 6,1 miliardy korun před rokem.

Budějovickému Budvaru loni stouply tržby z prodeje výrobků a služeb o 10,8 procenta na rekordních 3,11 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o 10,5 procenta na 337,1 milionu korun. Pivovar loni uvařil rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc a tržby za pivo loni poprvé překonaly tři miliardy korun. Činily 3,02 miliardy Kč.

Zdroj: MZe

Podle ČTK a TZ Lesů ČR

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)