Vytisknout stránku

Ukrajinští lesníci obdrželi pomoc od českých kolegů

Díky sbírce „Pomoc lesům a lesníkům Ukrajiny“ mohou ukrajinští lesníci snáze pokračovat v inventarizaci a taxaci lesů i dalších činnostech. Celkem bylo na pomoc ukrajinským kolegům vybráno 928 tisíc korun a finanční podpora byla kompletně transformována v pomoc materiální dle aktuálních potřeb ukrajinské strany. Jednalo se zejména o přístroje a vybavení pro taxaci, inventarizaci, včetně odolných tabletů, ale například i detektory kovu, které zvýší bezpečnost pohybu lesníků v oblastech s rizikem zaminování.

Šéfredaktor Lesnické práce Jan Příhoda (druhý zleva) při předání daru ukrajinským lesníkům. Dar přebírali (zleva doprava) Andrej Voronoy a Viktor Smal (Agentura státních lesních zdrojů Ukrajiny) a Viktore Melnychenko (Ústav státního lesního hospodářského plánování) Šéfredaktor Lesnické práce Jan Příhoda (druhý zleva) při předání daru ukrajinským lesníkům. Dar přebírali (zleva doprava) Andrej Voronoy a Viktor Smal (Agentura státních lesních zdrojů Ukrajiny) a Viktore Melnychenko (Ústav státního lesního hospodářského plánování)

Podporu konání schválené sbírky veřejně vyjádřil předseda senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, ministr zemědělství Zdeněk Nekula nebo náměstek pro řízení sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář. Partnery pomoci na ukrajinské straně byla Agentura státních lesních zdrojů Ukrajiny, podřízené organizace Ústav státního lesního hospodářského plánování (Ukrderzhlisproekt) a Ukrajinský výzkumný ústav lesnictví a lesnických meliorací (URIFFM).

V průběhu konání sbírky bylo po diskuzi s dárci na české straně i potenciálními příjemci na ukrajinské straně rozhodnuto o tom, že finanční výtěžek sbírky bude využit na nákup vybavení a technologií pro hospodářskou úpravu lesa, taxaci, inventarizaci a související činnosti. Z ukrajinské strany byl postupně aktualizován seznam vybavení, určený pro lesnický provoz a zajišťující možnost pokračování některých činností při správě lesů, zejména zmíněné taxace a inventarizace.



Materiální pomoc byla ukrajinským partnerům předána osobně v sídle organizátora sbírky společnosti Lesnická práce v Kostelci nad Černými lesy. Agenturu státních lesních zdrojů Ukrajiny zde zastupovali: Viktor Smal, ředitel digitální transformace Agentury, a Andrey Voronoy, Ústav státního lesního hospodářského plánování (Ukrderzhlisproekt) zastupoval její ředitel Viktore Melnychenko. Součástí předání bylo také předvedení technologie Field map zástupcem společnosti IFER.

Ukrajinští kolegové vyjádřili při návštěvě České republiky vděčnost za pomoc Ukrajině a to nejen v rovině profesní, ale i vstřícný přístup k poskytování azylu uprchlíkům, zejména matkám s dětmi. Ukrajinští lesníci zároveň vyjádřili vstřícnost rozvíjet spolupráci s Českou republikou a českými firmami při obnově a transformací ukrajinského hospodářství a lesnictví.

Lesnická práce

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)