Vytisknout stránku

Vojenské lesy dosáhly rekordního zisku

Vojenské lesy a statky dosáhly v roce 2021 nejlepšího hospodářského výsledku ve své novodobé historii. Hospodaření skončilo loni s rekordním ziskem 466,3 milionu korun. Meziročně si podnik polepšil téměř na devítinásobek, o rok dříve zisk dosáhl zhruba 50 milionů korun.

Za dobrými výsledky stojí růstu realizačních cen prakticky u všech vyráběných sortimentů. Tržby za prodej výrobků a služeb stouply meziročně o 44 procent na 2,9 miliardy korun. Vývoj na trzích pozitivně ovlivnil všechny klíčové parametry činnosti podniku. Celkový kumulovaný hrubý zisk je dokonce výrazně vyšší, než v letech, kdy objem těžeb kulminoval a v absolutních objemech státní podnik umisťoval na trh významně vyšší objemy dříví. Podnik díky tomu v uplynulém roce navýšil znatelně rezervu na pěstební činnost a dramaticky snížil zásoby dříví. 

Hlavním faktorem úspěchu byl prodej dříví a jeho stoupající cena na trhu. V prvním pololetí ještě průměrné zpeněžení dříví stagnovalo v rozmezí 1 200–1 300 Kč/m3, ale na konci roku již průměrná cena vyšplhala až přes 1 800 Kč/m3 . Překročení plánu tržeb za dříví navíc podpořilo razantní snížení stavu zásob dříví v průběhu roku, a to ze 136,8 tis. m3 na 30,1 tis. m3.  VLS umístily na trh cca 1,25 mil. m3 surového dříví, z toho cca 77,5% v rámci tuzemských partnerů.

K dobrému hospodářskému výsledku přispělo i více dotačních prostředků – celkově přes 300 mil. Kč. K nejvýznamnějším zdrojům patřily v tomto směru příspěvky na hospodaření v lesích podle nařízení vlády č. 30/2014 Sb., proplacené Ministerstvem obrany ve výši 119,8 mil. Kč, národní a evropské dotace do zemědělství v celkové výši přes 103 mil. Kč a tzv. „kůrovcová dotace“ 56,8 mil. Kč z rozpočtu Ministerstva zemědělství.

Výroční zpráva VLS 2021

V oblasti lesní výroby podpořila pozitivní výsledek hospodaření kromě úspěšného prodeje dříví a snížení jeho zásob také snaha o minimalizaci nákladů, především v pěstební činnosti. Díky využití přirozené  obnovy v největším možném rozsahu a dalších, méně nákladných způsobů obnovy, se podařilo druhým rokem v řadě celkové náklady na pěstební činnosti u podniku snížit.

Co se rozložení nákladů na jednotlivé činnosti týká, nejvíce prostředků z celkového objemu přes 311 mil. Kč bylo vynaloženo na obnovu lesa (107,7 mil. Kč, tj. 35%) a ochranu mladých lesních porostů (90,7 mil. Kč, tj. 29%). 

Podle Výroční zprávy VLS 2021

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)