Vytisknout stránku

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení několika souší u jezírka v Boubínském pralese

Lesníci neuspěli s žádostí o zlomení víc než deseti souší u jezírka v Boubínském pralese. Zásah by umožnil pustit turisty alespoň do části této rezervace, do které se teď vůbec vstupovat nesmí, protože kolem stezek hrozí pád suchých stromů. Někteří lidé ale zákaz přesto porušují.

Foto: Lesy ČR Foto: Lesy ČR

Životu nebezpečné souše ohrožují v centrální části Boubína turisty. Oblast je tedy uzavřená, vstup zakázán, a to zřejmě tak dlouho, než se souše rozpadnou nebo zlomí. Může to trvat léta. I přes zákaz ale turisté chodí k pralesnímu jezírku v Boubíně.

„Souše jsou nebezpečné a mohou se kdykoli vyvrátit nebo zlomit, třeba i v bezvětří. Boubín a jeho centrální část včetně jezírka je ale přírodním unikátem, který by měl být alespoň z části přístupný veřejnosti. Proto se snažíme vyjednat se správou národního parku podmínky, které umožní přístup návštěvníků k jezírku, aniž by byli v ohrožení," uvedl již v červnu ředitel Lesního závodu Boubín Miloš Juha.

Lesnicí tedy zkusili variantu požádat národní park alespoň o zkrácení desítky souší u jezírka, kam by potom turisty pustili. To ale neprošlo. „Žádali jsme jen o zlomení, nebylo by to takové to typické kácení,“ hájí žádost lesníků Juha. 

V celé uzavřené zóně jsou stovky souší, ale právě na této vytipované trase je jich jen minimální počet, který podle lesníků nemůže ovlivnit celkový vývoj pralesa. Z biologického hlediska pouze urychlí přírodní proces, jehož výsledkem bude zlomení a pád souší.

Čtěte také: Lesy ČR kvůli možnému pádu stromů uzavřeli část Boubínského pralesa

Podle mluvčího Správy Národního parku a CHKO Šumava Jana Dvořáka i tyto zásahy mohou narušit přirozený běh života v Boubínském pralese. Člověk tam uměle nezasahuje od roku 1858 a jádro pralesa díky tomu patří mezi unikáty. „Probíhá tam řada výzkumů, které nikde jinde v Evropě probíhat nemohou,“ uvedl Dvořák.

Lesníci se chtějí ještě proti rozhodnutí parku odvolat. Pokud jim odvolání nevyjde, připadá v úvahu finančně nákladnější způsob, tedy vybudovat jinou trasu. Návštěvníci by se po ní ale dostali jen k části jezírka. Na vzdálenost, na kterou je už pád souše neohrozí.

Reportáž ČT najdete zde

Podle TZ LČR a ČT24



Líbil se vám článek?
(0 hlasů)