Vytisknout stránku

Lesy ČR odvedou letos dohromady do rozpočtu 3,8 miliardy Kč

Aktualizováno 1. 8. (o stanovisko Pirátů) Státní podnik Lesy ČR odvede letos odvede do státního rozpočtu 3,81 miliardy korun, naposledy do rozpočtu odvedl 2,5 miliardy Kč v roce 2018. Dnes to sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. S odvody od státních podniků počítá návrh novely rozpočtu, který ve středu schválila vláda.

Ministerstvo k tomu doplnilo, že ceny dřeva letos výrazně vzrostly, což pomohlo Lesům ČR k výrazně lepšímu zisku v loňském roce než se původně předpokládalo a ceny dřeva stoupají i letos. Resort chce stále investovat do obnovy lesů a předpokládá, že i přes odvod peněz do státního rozpočtu na to zbyde dostatek prostředků. „Rozhodnutí vlády respektujeme a musíme mu přizpůsobit naše plánované investice,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Podnik letos v prvním čtvrtletí meziročně téměř zčtyřnásobil hrubý zisk na 2,26 miliardy korun z loňských 613 milionů korun. Tržby Lesů ČR vzrostly o 61 procent na 4,1 miliardy korun z 2,55 miliardy korun. Loni Lesy ČR zvýšily čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020.

„Letošní odvod ze státního podniku Lesy ČR i Budějovického Budvaru do státního rozpočtu vnímáme jako mimořádný a nutný s ohledem na dopady ruské invaze na Ukrajinu a zajištění pomoci občanům, kteří ji potřebují,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Národní podnik Budějovický Budvar odvede do rozpočtu 190 milionů korun, naposledy odvedl půl miliardy Kč také v roce 2018.

Vláda ve středu schválila novelu letošního rozpočtu se schodkem 330 miliard Kč. V březnu Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu Kč, výdaje 2,008 bilionu Kč. Sněmovna by novelu zákona o rozpočtu měla projednat v září. 

Proti plánovanému odvodu ze státního podniku Lesy ČR do státního rozpočtu se vymezili koaliční Piráti. Upozorňují, že přímo v programovém prohlášení vlády je jasně napsáno, že peníze ze státních lesů se tahat do rozpočtu nemají. „Pro Piráty není programové prohlášení pouze cár papíru, ale reálný závazek vůči lidem, který se má dodržovat. Se záměrem proto nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že by se skutečně zisky ze státních lesů měly primárně investovat zpátky do obnovy a péče o státní lesy, které byly v minulosti mnohokrát postižené kalamitou, drancovány, přitom jde o naše obrovské přírodní bohatství,“ řekla místopředsedkyně Pirátů Blanka Charvátová v článku iDNES.cz.

 

 

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)