Vytisknout stránku

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, zasaženo je již 1 000 ha

ON-LINE Požár v národním parku dál rozšířil i během třetího dne. Zasažené území se blíží k 1 000 hektarům, což z něj dělá největší požár v české historii. V přiléhajícím Saském Švýcarsku hoří dalších 250 ha. V noci se do vytváření protipožárních pásů kácením zapojily už tři harvestory Lesů ČR.

Dění v národním parku České Švýcarsko sledujte v on-line zpravodajství.

Požár v Českém Švýcarsku stále není pod kontrolou, zasaženo je již 1 000 ha Foto: HZS ČR

Rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko se ani po třech dnech nedaří dostat pod kontrolu. Oheň zasáhl území o rozloze 1 000 hektarů. Další vývoj požáru podle hasičů záleží zejména na síle a směru větru. V boji s plameny v těžko přístupném terénu by jim měla pomoci letecká technika, kterou Česku slíbilo poskytnout Slovensko, Polsko a Itálie. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka lze úplné uhašení čekat za několik dnů. Na místě zasahuje asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů.

 

8.45 Čtvrtý den zasahují hasiči u požáru v Národním parku České Švýcarsko. Požár se přes noc nerozšířil, hasiči dál zasahují na ploše o velikosti 1 000 hektarů. Podařilo se zajistit požární obranu evakuovaných obcí Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa u Jetřichovic a požár neohrožuje ani zatím nevystěhovanou obec Janov. Domovy muselo opustit odhadem 450 lidí. Hraniční přechod v Hřensku je uzavřen. Počet hasičů se dnes zvýší, řekl ráno mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

„V průběhu noci se do vytváření protipožárních pásů v NP České Švýcarsko zapojily už tři harvestory Lesů ČR. Postupují velmi rychle, udělaly velký kus práce. Pokračovat budou i během dnešního dne podle pokynů velitele zásahu,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula na svém twitterovém účtu.

Foto: Lesy ČR

9.30 Ústecký kraj dnes dopoledne vyhlásí kvůli rozsáhlému požáru zákaz vstupu do lesů na svém území, zcela uzavřen tak bude i Národní park České Švýcarsko. „Od dnešního dne bude národní park uzavřen po dohodě s Ústeckým krajem. Ústecký kraj vyhlásí zákaz vstupu nejen pro území národního parku, ale i pro celý kraj, kde bude platit zákaz vstupu do lesů,“ uvedl ředitel správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Rezervace bude uzavřena do té doby, než bude zjištěn stav postižených oblastí. Podle toho se poté rozhodne o tom, které části parku se znovu zpřístupní veřejnosti.

11.00 Vláda bude dnes debatovat i o možné pomoci pro místa na Děčínsku, která poničil rozsáhlý požár. O její podobě rozhodne pak podle rozsahu škod. Vyplývá to z vyjádření vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) před jednáním kabinetu. 

„V extrémních suchu, ve větru jaký je v posledních dnech hoří každé dřevo, je lhostejno zda ho před tím napadl kůrovec, nebo ne. Můžeme vést debatu o druhové skladbě lesa a poměru listnáčů, to by riziko požáru ovlivnilo. Lesy hoří a hořely před kalamitou kůrovce i po ní,“ napsal k situaci Jurečka na svém twitteru.

12.00 Ohniska ve Hřensku se podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana daří držet pod kontrolou. Do zásahu se zapojily další automobilové žebříky, které pomáhají s hasebními pracemi nad domy na pravém břehu Kamenice. Nasazeny jsou i vrtulníky, řekl mluvčí. Požár v Národním parku České Švýcarsko dnes hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. Dnes to řekl generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Další policejní vrtulník podle něj bude navíc přímo ze vzduchu řídit letecký provoz. Díky masivnějšímu nasazení letecké techniky by podle Vlčka dnes mohl nastat při hašení zlom, vše ale závisí na počasí, zejména na síle větru.

13.00 Krajský úřad Ústeckého kraje nevydal plošný zákaz vstupu do lesů na území kraje a ani tak výhledově činit nebude. Uvedl to dnes úřad na webu poté, co se objevily informace o plošném zákazu vstupu do lesů v souvislosti s rozsáhlým požárem v Národním parku České Švýcarsko. Zákaz vstupu do lesů by se dotkl v jednom okamžiku celého území kraje, tedy i těch lokalit, kde nehoří. O zákazu vstupu mluvil ještě dnes dopoledne ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Správa národního parku na facebooku informovala, že na základě informací z terénu uzavírá několik turistických tras, a to zelenou Hájenky - Mezní můstek, žlutou Hájenky - Janovská rozhledna, červenou Mezní Louka - Šaunštejn a zelenou Mezní Louka - Hluboký důl. Na vyhlášení zákazu vstupu do lesů v Ústeckém kraji se domluvil podle hejtmana Jana Schillera v úterý krizový štáb. „Hasiči nás osloví s tím, že bychom měli vydat zákaz vstupu do lesů a až tuto žádost obdržíme, tak to pan ředitel krajského úřadu (Jiří Holub) vyhlásí a my o tom budeme informovat všechny dotčené obce,“ řekl dnes ráno ČTK hejtman Schiller (ANO). Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v Radiožurnálu dnes řekl, že nevydání zákazu vstupu do lesů nebude mít na hašení vliv. „Není to podstatné, policie hlídá přístupové trasy, lidi by tam neměli být, je to rozhodnutí rady kraje, asi to důsledně zvážili, na hasební zásah to nebude mít vliv,“ řekl Vlček.

13.45 „Požár v současné době neohrožuje žádnou obec. Daří se velmi efektivně zásobovat úseky vodou prostřednictvím vysokokapacitních čerpadel,“ píše HZS Ústeckého kraje na twitteru.
S likvidací požáru by měla pomoci i dvě speciální hasičská letadla z Itálie, která jsou schopna pojmout až 6 000 litrů vody. Ta by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) měla přistát odpoledne na letišti ve Vodochodech nedaleko Prahy. Do hašení se zapojí dnes nebo ve čtvrtek poté, co absolvují servis.

15.30 Krajský úřad Ústeckého kraje dnes k 13.00 vyhlásil na celém území kraje dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. V tomto období je zakázáno v lesích například kouřit, rozdělávat oheň. Za porušení zákazu hrozí pokuta ve správním řízení.

16.30 Dnes odpoledne dorazila dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody. Hasit v Českém Švýcarsku začnou možná už dnes, nebo případně ve čtvrtek, až absolvují servis. Dva velkokapacitní stroje budou podle Víta Rakušana využity k tomu, s čím mají hasiči největší problém. Jsou to nepřístupné plochy, na kterých už nehoří, ale kde hrozí vznik dalších ohnisek požáru.

17.00 Správa Národního parku České Švýcarsko požádala ministerstvo životního prostředí v souvislosti s požárem o vyhlášení zákazu vstupu do parku. Zákaz by mohl začít platit ještě dnes nebo nejpozději ve čtvrtek.
Zároveň správa poptává zkušené dřevorubce a shání pro hasiče oční kapky, náplasti na popáleniny a náplasti na puchýře, jak uvádí na facebooku.

21.30 Situaci v požárem zasažených oblastech mohou lidé na dálku sledovat v přímému přenosu, který dnes večer zveřejnil HZS ČR na youtube. Nabízí prostřednictvím několika kamer možnost sledovat východní směr, kde se nachází obce Mezná a Kamenická stráň, severozápadní směr, kde je Hřensko a severovýchodní směr s Pravčickou bránou. „Původně to bylo pro velitele zásahu,“ řekl k přenosu mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Tomáš Pořízek. Nakonec se ale podle něj hasiči rozhodli, že přenos zpřístupní veřejnosti, a to mimo jiné i proto, aby odradili lidi od toho, aby se jezdili na zasažená místa podívat osobně. 

HZS ČR: Hasební zásah při likvidaci rozsáhlých lesních požárů v oblasti NP České Švýcarsko se nezastavil, v oblasti je aktuálně nasazeno 410 hasičů z 83 jednotek.

Situaci na místě události zhoršily v pondělních odpoledních a večerních hodinách povětrnostní podmínky, které urychlily šíření požáru a podněcovaly vznik nových ohnisek v těžko přístupném terénu. Z toho důvodu bylo už v pondělí večer po konzultaci generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka s krajským ředitelem HZS Ústeckého kraje Romanem Vyskočilem rozhodnuto o vyslání dalších sil a prostředků formou krajských odřadů a Záchranného útvaru HZS ČR. Na pomoc s hašením byly vyslány z regionů desítky kusů zásahové techniky a více než stovka profesionálních hasičů. V terénu jsou i s posilou odřadů nasazeny cisternové automobilové stříkačky, včetně těch velkokapacitních a zodolněných speciálů ZÚ HZS ČR. Pomáhají také velkoobjemová čerpadla, která umožňují dálkovou dopravu vody, a to každé až na vzdálenost 2 km.

 

Co k situaci řekl Pavel Benda, ředitel správy Národního parku České Švýcarsko

Hasiči nechávají střed požáru vyhořet, protože stabilita stromů je snížená a někomu by se mohlo něco stát, uvedl v úterý v České televizi Pavel Benda.

„V úterý v podvečerních hodinách jsme prováděli preventivní zásah u České silnice, což je silnice, která vede napříč národním parkem od Vysoké Lípy směrem na Zadní Jetřichovice ke státní hranici. Tam se pomocí harvestorů odtěžovaly stromy, které by mohly způsobit rozšíření požáru a bude se tam tvořit obrana, další obranná linie proti požáru,“ dodal ředitel.

„České Švýcarsko má velmi příkré svahy a hluboká údolí a opravdu není v technických možnostech veškeré dříví z lesa dostat ani to není podle mě účelné. A zejména v oblasti Hřenska, jsme preventivních zásahů udělali poměrně dost, káceli jsme po obou stranách silnice Hřensko – Mezní louka. Těžil se tady kůrovec, takže jsou tady paseky, za které jsme byli kritizováni, jedna má třeba 40 ha. Preventivních opatření jsme tu udělali poměrně dost,“ konstatoval v úterních Událostech, komentářích ČT Pavel Benda.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller potvrzuje nemožnost odvozu kůrovcového dříví

„V této chvíli musím potvrdit slova pana ředitele. Ten terén je skutečně tak nepřístupný, že by bylo velmi složité některé stromy samozřejmě odstranit. Ano, je pravda, že skutečně tyto stromy, které tam zůstávají, i ty suché, přispívají k rozšíření toho ohně, ale předejít se tomu z mého pohledu určitě nedalo. Tak jak říká pan ředitel, udělali plno zásahů a opatření, aby k tomu nedocházelo, ale v některých místech to bohužel nebylo možné technicky provést, a pokud ano, tak by to bylo extrémně drahé. Myslím, že to není rozmar ředitele Národního parku nebo někoho v Národním parku, ale skutečně udělali to, co mohli. A to, že tam nějaké dřevo zůstalo, bohužel se stalo, že to k tomu přispívá,“ řekl hejtman Jan Schiller v Událostech, komentářích ČT.

Starosta města Krásná Lípa Jan Kolář míní, že oheň nemusel České Švýcarsko zasáhnout v takovém rozsahu, kdyby v lesích nebylo ponecháno dřevo napadené kůrovcem „My jsme jako město upozorňovali už před několika lety, že máme obavu z požárního nebezpečí, a říkali, že není otázka, jestli to chytí, ale kdy. Park přislíbil, že vznikne pás vykácených smrků, aby nepřeskočil kůrovec na okolní lesy. To neudělali,“ uvedl Kolář.

Kůrovcové dřevo neovlivnilo rozsah požáru na Děčínsku, tvrdí ministryně

„Kůrovcová kalamita a její dopady neovlivnily rozsah požáru v Národním parku České Švýcarsko,“ uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Podle ní sice v národním parku zůstalo suché kůrovcové dřevo, a to i v nepřístupném terénu, odkud ho nebylo možné dostat, ale nehořelo tak rychle jako zdravé stromy. Podotkla, že oheň podporuje pryskyřice. Ministryně ale připustila, že množství hmoty, která se v lesích nachází, je problematické. „Bude problém to všechno potom uhlídat a po uhašení tu hmotu nějak prolít, aby nebyla nebezpečná, to připouštím. Ale není to jenom o kůrovcovém dřevě,“ dodala.

Celou noc vytvářely harvestory v Českém Švýcarsku protipožární pásy a pokračují podle zadání krizového štábu

Foto: Lesy ČR

Lesy ČR zajistily lesnickou techniku, tři harvestory i vyvážecí soupravy, které zasahují při požáru v národním parku České Švýcarsko.

„Okamžitě jsme nabídli hasičům pomoc a děkujeme za vstřícnost i našim smluvním partnerům. Harvestory od večera těží stromy po obou stranách České silnice, zpevněné lesní cesty z Vysoké Lípy na státní hranici. Ta odděluje západní část národního parku od východní, dosud požárem nezasažené. Postupujeme podle zadání krizového štábu,“ řekl Jiří Groda pověřený vedením Lesů ČR s tím, že práce pokračují.

S požáry se potýkají i lesníci v hospodářských lesích, jen od počátku léta hořelo v porostech spravovaných Lesy ČR dvaadvacetkrát, nejčastěji kvůli nedbalosti návštěvníků.

TZ Lesy ČR

 

Příroda začne les v Českém Švýcarsku po požáru obnovovat prakticky okamžitě, říká ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška

Příroda začne les v Českém Švýcarsku po požáru obnovovat prakticky okamžitě. Na rozsahu požáru má velký podíl nepůvodní smrkový porost zdecimovaný kůrovcem, řekl ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška, který zkoumal obnovu porostu ve stejném národním parku po požáru z roku 2006.

Ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška upozornil, že jedním z důvodů, proč se požár v národním parku tak rychle šíří, je nepůvodní smrkový porost. „Už několik generací se tam na zemi kumuluje opadané jehličí, které je extrémně proschlé a hoří jako papír. My jsme podobnou situaci viděli v roce 2006, kdy u Jetřichovic shořelo přes 25 hektarů lesa. Příroda si ale s obnovou lesa poměrně rychle poradí,“ uvedl Vrška.

S kolegy se na místo požáru pravidelně vraceli. Po roce ve vyhořelém lese rostly první semenářky takzvaných pionýrských dřevin, jako jsou bříza, osika, vrba i modřín nebo borovice. „Už v druhém roce tam bylo zeleno a dnes, tedy po šestnácti letech, je tam krásný smíšený les. Horší je, že tento aktuální požár ohrožuje infrastrukturu a lidská obydlí,“ dodal Vrška.

Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala, říká Petr Čermák z LDF MENDELU

Podle experta Mendelovy univerzity v Brně Petra Čermáka to aktuální rozsáhlý požár jasně ukazuje. Vzhledem ke klimatické změně a s ní spojenými horkými a suchými obdobími se zvyšuje jak riziko vzniku lesního požáru, tak pravděpodobnost, že se požár rozhoří na větší ploše. 

„Zatímco pro včasné odhalení požáru a jeho následné účinné hašení je naše vysoká hustota osídlení výhodou, v případě rozhoření lesního požáru na větší ploše to znamená výrazný nárůst rizika vážných dopadů, tj. zničení majetku, ohrožení zdraví a životů obyvatel. Přesně k tomu bohužel právě dochází v NP České Švýcarsko,“ uvedl Petr Čermák z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

„Většina požárů jsou v českém prostředí nedbalostního rázu. Míra, s jakou se u nás nedodržují platné zákazy a jak celkově nebereme vážně rizika spojená s aktivitami v lese je u nás opravdu vysoká,“ řekl Čermák.

Obnova lesa po požáru se liší dle přírodních podmínek a míry zasažení požárem. V případě, že požár rychle projde porostem, tj. hoří jen přízemní vegetace a u dospělých stromů, které mají hrubou kůru (jako např. borovice) ohoří jen spodní část kmene (nechytnou jejich koruny), pak část takových stromů většinou požár přežije a podmínky pro obnovu tak nemusí být zhoršeny. „Obnova lesa pak může proběhnout v podstatě neprodleně a nemusí s ní být spojeny žádné komplikace. V případě pomalejšího průchodu požáru, shoření celého porostu, nebo například hrozící eroze či skalních sesuvů bude situace s hospodařením v těchto lokalitách komplikovanější. Mohou nastat i problémy s obnovou lesa, zejména s umělou obnovou či obnovou některé z cílových dřevin,“ uvedl Čermák s tím, že v případě podmínek v NP České Švýcarsko připadá podle jeho mínění v úvahu jen přirozená obnova lesa a lze předpokládat, že s ní nebudou v borových lesích těchto stanovišť větší problémy.

Podle TZ MENDELU

CZECH FOREST think tank upozornil na to, že ponechání obrovského množství kůrovcových souší v porostech NP České Švýcarsko bylo obrovským rizikem

„Akumulovaná zásoba suchého dříví zhoršuje průběh požáru a nepřístupný terén popadaných souší komplikuje zásah hasičů. Příčinou takto rozsáhlého a devastujícího požáru není jen v této oblasti běžné sucho, ale zejména ponechání obrovského množství suchého požárně nebezpečného dříví v lese, což ale nelze vnímat jen jako dopad kůrovcové kalamity, ale spíše jako důsledek rozhodnutí správy parku,“ uvádí v tiskové zprávě.

Revitalizace krajiny v případě takto devastujícího požáru může trvat i několik desetiletí. Představa, že lesní požáry patří do kulturní krajiny střední Evropy považují členové Czech forest za nebezpečnou až extrémistickou úvahu.

„Požár v Národním parku České Švýcarsko, je varováním, před jednostranným a do důsledků nepromyšleným nakládáním s krajinou. Při jakýchkoli plošných rozhodnutích by se mělo myslet na životní prostředí, místní obyvatele i potenciální rizika,“ uvádějí členové CZECH FOREST think tank.

Podle Hospodářských novin prezentovala ještě před třemi týdny správa NP České Švýcarsko záměr nechat případné území zasažené požárem kontrolovaně vyhořet

Tři týdny zpět řešili podle HN správci Českého Švýcarska se svými sousedy, co dělat, pokud by začalo v národním parku hořet. Během toho se podle HN starosta Krásné Lípy Jan Kolář dozvěděl, že jejich strategie počítá s tím, že nechají zasažené území kontrolovaně vyhořet. Tedy celé místo hned nehasit. Město varovalo, že je to chyba, která se může vymstít.

„Správa národního parku navrhovala při vzniku požáru nechat kontrolovaně vyhořet zasažené území, protože by to podle nich pomohlo v rozmanitosti porostu a v následné obnově. My jsme s tím nesouhlasili, a naopak jsme upozorňovali na hrozící nebezpečí pro život a majetek lidí,“ popisuje Kolář pro HN.

Nebezpečí podle něj spočívalo hlavně ve vysušeném dřevě, které nechali správci parku po kůrovcové kalamitě v lesích. „Technické vybavení a zajištění ze strany hasičské služby není dostačující pro zvládnutí případného rozšíření požáru na větší plochy. Vzhledem k opakujícím se dlouhým obdobím sucha a skutečnosti, že většina požárů v území vzniká nedbalostí člověka, považujeme tento postup za hazard s vysokým rizikem katastrofy,“ stojí v připomínkách města pro správu parku.

Podle starosty Koláře ještě v neděli, když požár vypukl, chtěli správci parku společně s hasiči nechat kontrolovaně vyhořet právě les nad Hřenskem. To mluvčí parku Tomáš Salov nepopřel. Nicméně upozornil, že zmíněný dokument není zatím závazný a správci neradili hasičům, jak hasit.

„Spíš si myslím, že to byl výstup z krizového štábu, kde se shodli, že to nebude možné jinak uhasit. V tomto regionu je aktuálně velmi obtížné jakýkoliv požár uhasit, protože kromě náročného terénu jsme měli i velké sucho,“ říká Salov.

Rovněž upozornil, že i kdyby z parku po kůrovcové kalamitě odvezli všechno dřevo, které zůstalo vysušené v lesích, šíření požáru by to nezabránilo. „Aktuálně hoří všechno – suché dřevo, zelený les i prázdné holiny,“ popisuje Salov.

Přenos požáru ovlivní především živé stromy. Žhavé jehličí je to, co letí, tvrdí náměstek ministryně ŽP

„To, co lze objektivně říct je, že to dřevo, které je spadané a ponechané v tom místě, komplikuje zásah hasičům. Nicméně to není jediný problém, geomorfologie toho místa je velmi komplikovaná, jsou tam skály a skalní průrvy. Dochází tam k proudění vzduchu, kterým nejsou normální les a normální území postižené,“ komentoval náměstek ministryně životního prostředí Tomáš Tesař.

„Také je třeba připomenout, že suché dřevo je palivem pro požár, ale přenos požáru a jeho dynamiku ovlivní především živé stromy, smrčiny a jehličnaté stromy. Když se vítr opře do té stěny, tak žhavé jehličí je to, co letí do dalšího území. Takže já bych si teď netroufnul říct jasný závěr,“ řekl v ranním interview Radiožurnálu Tesař.

 

Podle ČTK, HZS ČR a dalších zdrojů, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)