Vytisknout stránku

S výběrem šéfa Lesů ČR pomůže za půl milionu korun personální agentura

S výběrem generálního ředitele Lesů ČR pomůže pražská personální agentura Constellation. Ministerstvo zemědělství jí za to podle dat z registru smluv zaplatí půl milionu korun. Ministerstvo personální agenturu najalo poté, co ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) do čela státního podniku nevybral žádného ze dvou kandidátů, které mu doporučila ministerstvem sestavená výběrová komise.

„Věc jsme před dvěma týdny předali personální agentuře, která pomocí headhunterů a inzerátů osloví potenciální kandidáty, a poté bychom se měli prostřednictvím několika kol výběru v průběhu podzimu dopracovat k novému řediteli,“ uvedl pro server Hospodářské noviny mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Úřad se podle něj rozhodl postupovat podobně jako v roce 2017 při výběru šéfa pivovaru Budvar Petra Dvořáka, kdy ministerstvo vedl Nekulův stranický kolega a dnešní ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Tehdy proces přišel na 236 000 korun.

Zdeněk Nekula podle dřívějších informací médií v únoru šéfa Lesů ČR nevybral mezi bývalým generálním ředitelem Lesů ČR Danielem Szórádem a Václavem Lidickým, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru a byl v minulosti výrobně-technickým ředitelem Lesů ČR. „Vše je nyní zcela v rukách personální agentury Constellation. Odhad, kdy by mohl proces skončit, je říjen, listopad,“ uvedl Bílý.

Podle majitele agentury Constellation Jana Brázdy je proces na samém začátku. Kandidáty čekají pohovory a testování u odborníků na manažerskou psychologii. Výběrová komise, kterou budou tvořit zástupci ministerstva, akademické sféry, manažeři se zkušenostmi z řízení velkých společností a psychologové, by podle Brázdy měla hovořit se třemi až pěti kandidáty. Předpokládá, že po ukončení pohovorů komise určí pořadí kandidátů a výsledek představí ministerstvu zemědělství v první polovině čtvrtého čtvrtletí.

Do prvního kola výběrového řízení se počátkem letoška přihlásilo pět zájemců o vedení Lesů ČR. Po nezdaru ministerstvo uvedlo, že vyhlásí nové výběrové řízení. Podnik zatím dál vede Jiří Groda z Lesní správy Vítkov na Opavsku. Řízením podniku byl pověřen loni v prosinci poté, co Jurečka, který ministerstvo zemědělství dočasně vedl, odvolal posledního šéfa firmy Josefa Vojáčka.

Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)