Vytisknout stránku

Ruská invaze na Ukrajinu pravděpodobně v nadcházejících měsících ovlivní celosvětový obchod se dřívím

Sankce proti Rusku a potíže s finančními transakcemi pravděpodobně přeruší a přesměrují dodávky produktů ze dřeva do celého světa. V důsledku toho se obchod s Ruskem pravděpodobně sníží, což bude mít dopad na dlouho zavedené mezinárodní obchodní toky komodit ze dřeva.

Článek vznikl překladem zpráv ze serveru: www.globalwoodmarketsinfo.comRussia's invasion of Ukraine likely to impact global wood trade in the coming months (28. 2. 2022) – článek k dispozici zde, a článku: Russian exporters face struggles in supplying lumber to Europe due to sanctions (1. 3. 2022) – článek k dispozici zde

Země jako Čína a Indie, které zdráhavě, ale přesto podporovaly Rusko v konfliktu, mohou být rovněž postiženy obchodními sankcemi. Tento vývoj by se dotkl především Číny, která se spoléhá na dovoz komodit ze dřeva, včetně kulatiny, dřevěné štěpky, řeziva, buničiny a papíru ze Severní Ameriky, Evropy, Oceánie a Latinské Ameriky pro domácí použití.

Tyto světové regiony zvažují rozšířené sankcí pro Rusko a země, které přímo či nepřímo podporují ruský útok na Ukrajinu.

Rusko je celosvětově největším vývozcem řeziva a je sedmým největším vývozcem produktů ze dřeva na světě. Vývoz komodit ze dřeva z Ruska v posledních pěti letech rychle vzrostl, v čele s jehličnatým řezivem a papírovými produkty (viz tabulka).

Produkty Hodnota exportu v roce 2021 (miliardy USD) Změna 2017–2021 (%)
Měkké dřevo 5,8 24
Papírové výrobky 2,0 11
Dřevěné panely 1,9 15
Buničina 1,3  19
Špalky z tvrdého dřeva  0,5 15
Polena z měkkého dřeva 0,5 -52
Dřevěné palety 0,3  102
Celkový 12,2 24

Odhaduje se, že 40 % vývozu směřovalo do Číny, zatímco zbytek byl převážně expedován na evropské trhy.

Rusko velmi málo využívá lesní zdroje a má potenciál zvýšit těžbu dřeva, aby zásobovalo svůj domácí průmysl. Aby uspokojila zvýšenou celosvětovou poptávku po produktech ze dřeva, ruská vláda nedávno zahájila programy na podporu investic v tomto sektoru do rozšíření/modernizace stávajících výrobních závodů a vybudování závodů takzvaně na zelené louce.

Je však pravděpodobné, že mnoho investičních projektů v sektoru výroby lesních produktů v Rusku se zastaví, protože vstoupí v platnost rostoucí seznam sankcí a omezení finančních transakcí.

Ruské společnosti již zastavují dodávky řeziva do evropských zemí

Ruské společnosti již zastavují dodávky řeziva do evropských zemí při hledání nových měn pro transakce a očekávají komplikace kvůli možným proti sankcím ze strany ruské vlády.

„Zatím byly exportní dodávky naší společnosti pozastaveny," říká Alexander Konyukhov, zástupce generálního ředitele pro výrobu společnosti SevLesPil. Hlavním důvodem je, že není jasné, jak budou transakce v dané měně prováděny. Pokud jsou zahraniční kupující připraveni přejít na jiné typy měn – jüan, rupie, rubl, íránský riál – budeme připraveni jim produkty dodat. Pokud ne, budeme hledat jiné trhy."
O možném ukončení exportních dodávek řeziva hovoří i generální ředitel Cherepovetsles Valerij Pisarev. „Zatímco všichni čekají. Jsme znepokojeni záměrem Polska uzavřít hraniční přechod. Jsou tedy problémy s dodávkami řeziva do Evropy. Dostupnost kamionů je velmi špatná. Naše společnost stále rozváží, ale každý den se bojíme uzavření hraničního přechodu. Pak se mohou dodávky řeziva úplně zastavit," vysvětluje. Situace by byla horší, kdyby Rusko v reakci na ekonomické sankce EU omezilo nebo zakázalo práci zahraničních bank v zemi. „V současné době spolupracujeme se zahraničními bankami na základě exportních kontraktů. Na další vývoj zatím čekají i zahraniční banky. Existují obavy, že v reakci na sankce Rusko může zastavit nebo omezit jejich činnost na území Ruské federace. Mohou být nuceni odejít. Protože se na ně teď vrhla spousta firem pracujících na export. Myslím si, že vláda nedovolí zahraničním bankám získávat stále více zákazníků, zatímco přední ruské banky o ně přijdou,“ dodal Valerij Pisarev.

Odpojení řady ruských bank od SWIFTu zatím ruské vývozce komodit ze dřeva neohrožuje. Podobný názor sdílí i Alexander Konyukhov. „Odpojení řady ruských bank od SWIFTu bude mít samozřejmě negativní důsledky, ale ne kritické,“ domnívá se. „Vláda je připravena a ruský platební systém v zásadě zajišťuje potřebné transakce. Zahraniční partneři jsou také připraveni pracovat prostřednictvím ruského systému."

Záměr Spojeného království uzavřít své přístavy ruským lodím bude mít jen malý vliv na dodávky komodit ze dřeva z Ruska. „Velká Británie nakupuje v Rusku hlavně borové řezivo a pelety,“ říká Valerij Pisarev. „Pokud uzavře přístavy pro ruské lodě, moc se nás to nedotkne. Existují trhy v Asii, Egyptě, Izraeli. Půjdeme tam. Trh se bude přetvářet. I když je jasné, že bez ztrát se neobejdeme.“

Podle www.globalwoodmarketsinfo.com, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)