Vytisknout stránku

MŽP jednalo se starosty, proti vyhlášení NP Křivoklátsko je 17 obcí

Ministerstvo životního prostředí 24. 2. jednalo se starosty o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, který by měl zajistit vyšší ochranu přírody, například šetrnější způsob hospodaření v lesích. Obce chtějí podrobnější informace, řekla po dnešním jednání se zástupci obcí ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Starostové po setkání novinářům uvedli, že proti vyhlášení národního parku je 17 obcí. Současná ochrana je podle nich dostačující a podle nich chybí studie, které by prokazovaly nezbytnost vyhlášení národního parku, uvedl starosta Bělče na Kladensku Lukáš Kocman.

Ministerstvo chce v červnu zahájit proces vyhlašování národního parku, cílem by měla být ochrana rozmanitých lesů, skal, údolí a kaňonu řeky Berounky včetně desítek ohrožených rostlin a živočichů, kteří zde žijí. Proces může podle Hubáčkové trvat přibližně dva či tři roky.

Některé obce se vyhlášení národního parku obávají kvůli nárůstu turistiky, podle jejich starostů je zajištění ochrany přírody prostřednictvím chráněné krajinné oblasti dostatečné, další turisté k ochraně nepřispějí, místní obyvatelé preferují klidnější venkovský život. „Já si myslím, že se ministerstvu nás nepodařilo přesvědčit,“ uvedl Kocman. Dodal, že obce teď platí daň za to, že dokázaly přírodu zachovat, a nemají vliv na to, zda bude záměr vyhlášen.

Podle Hubáčkové se podařilo vyvrátit obavy, že do národního parku nebude možné chodit například na houby nebo pro klestí. Vyhlášení národního parku nepřinese podle ministerstva pro veřejnost omezení vstupu oproti současnému stavu.

„Křivoklátsko je unikátní komplex lesů, který díky zdejší specificky utvářené krajině nemá obdoby v celé České republice. Právě proto si zaslouží nejvyšší stupeň ochrany velkoplošného území. Jako bývalá starostka zároveň rozumím obavám místních obcí z toho, co jim tato změna přinese. Jsem proto ráda, že se nám dnes podařilo zahájit debatu a rozptýlit alespoň některé obavy ještě před samotným zahájením procesu vyhlašování národního parku," sdělila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková po jednání v obci Běleč. 

Ministryně řekla, že na rozvojové aktivity budou dotační programy určené pro obce v národním parku. Podle Kocmana obec nyní nepotřebuje například stavět parkoviště pro turisty, ale dlouhodobě ji trápí například nedostavěný vodovod.

Proti vyhlášení pátého národního parku také dlouhodobě vystupuje Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), které považuje vyhlášení NP Křivoklátsko za nedostatečně uvážené a s ohledem na potenciální rizika velmi problematické. SVOL podle svého vyjádření již v roce 2013 žádal kompetentní orgány a osoby o přehodnocení přístupu ohledně nutnosti vyhlásit NP Křivoklátsko a upuštění od záměru jeho vyhlášení. V souvislosti s prohlášením nové vlády toto téma opět ožilo. SVOL nyní podporuje nově vytvořenou petici, která nesouhlasí se zřízením NP Křivoklátsko.

„Situace kolem možnosti vzniku NP v našem regionu a kroků institucí – vláda, Středočeský kraj, AOPK apod. a také určitě i některých jednotlivců si žádá mimo jiné paralelní kroky, alespoň bazální reakci občanů našeho regionu a potažmo i občanů celé naší země, kterým není Křivoklátsko lhostejné. Věřte, že takových lidí je opravdu nemalý počet. Tou reakcí mám na mysli podpis petice vyjadřující osobní nesouhlas s výše uvedenými aktivitami v našem regionu. Je samozřejmě na každém z vás, jaký postoj k danému tématu zastáváte a jak moc máte chuť být aktivní," uvedl Miroslav Pecha, ředitel Lesnického parku Křivoklátsko, o. p. 

Stanovisko SVOL k záměru zřízení Národního parku Křivoklátsko

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je ve vládním programovém prohlášení. Stát by se jím mělo 16 procent plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy. Odpůrci poukazují na kulturní původ lesů, které vznikly lidskou činností a je třeba v nich kvůli udržitelnosti hospodařit v souladu s ochranou, kterou dostatečně zajišťuje status CHKO.

Plocha národního parku by měla zabírat 12 000 hektarů, z toho 96 procent pozemků patří státu. Dotýká se katastru 19 obcí, více než polovinu katastrálního území v budoucím parku by mělo mít osm obcí.

Petici s nesouhlasem se zřízením Národního parku Křivoklátsko lze stáhnout zde

Podle ČTK, TZ MŽP a TZ SVOL

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)