Vytisknout stránku

Jména všech kandidátů na post ředitelů státních lesů jsou pravděpodobně známa

Aktualizováno o vyjádření Václava Lidického. Na přelomu roku se oba státní lesnické podniky – Lesy ČR a VLS ČR ocitly bez řádného vedení, když 22.12. pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka odvolal generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka a následně ministryně obrany Jana Černochová 29.12. odvolala z funkce ředitele Vojenských lesů a statků Petra Krále. Na nové ředitele byla vypsána výběrová řízení a přestože obě ministerstva dlouhodobě odmítají průběh výběrových řízení a jména uchazečů komentovat, do médií unikla již pravděpodobně jména všech kandidátů.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Kandidáti do čela Lesů ČR

V případě Lesů ČR uplynul termín pro podání přihlášek do výběrového řízení v neděli 16. ledna.

Do výběrového řízení se přihlásilo pět kandidátů. Již v lednu potvrdil svou účast současný prozatímní ředitel podniku Jiří Groda, lesní správce lesní správy Vítkov. „Jiří Groda je zkušený lesník, má vysoké odborné znalosti a zná práci ve státním podniku na všech úrovních. Dokáže tak vnímat problémy, které naše lesy a lidé v nich pracující mají, není odtržený od reality. Očekávám od něj, že bude aktivně komunikovat také se zástupci samospráv,“ uvedl při jeho dočasném jmenování místopředseda vlády a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dalším z kandidátů je podle Hospodářských novin bývalý generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Toho před více než třemi lety nahradil Josef Vojáček, když Szóráda v polovině května 2018 odvolal ministr Jiří Milek (za ANO). Na podnik v té době mířila od politické reprezentace kritika za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě. Daniel Szórád v souvislosti se svým působením u Lesů ČR poté čelil žalobě pro porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle kriminalistů poškodil státní podnik tím, že nabídl těžařským firmám předčasné ukončení kontraktů dohodou kvůli kůrovcové kalamitě. Státní zástupce ale v dubnu 2021 stíhání zastavil. Szórád je ale nadále stíhán za nedodržení konkurenční doložky po odchodu z místa ředitele LČR.

Dalším z kandidátů je podle Hospodářských novin Václav Lidický, bývalý výrobně-technický ředitel Lesů ČR za Daniela Szoráda. Toho v říjnu 2017 odvolal sám Daniel Szorád, který tehdy uvedl: „Po zralé úvaze jsem se rozhodl přistoupit ke změně na pozici výrobně technického ředitele. K 31. 12. 2017 proto odvolávám z funkce Václava Lidického, který bude do daného data funkci plnohodnotně vykonávat. Upřímně si vážím možnosti s ním po dobu více než tří let spolupracovat, nicméně jsem nabyl přesvědčení, že je vhodné danému úseku, který bude od 1. 1. 2018 přejmenován na Úsek lesního a vodního hospodářství, dát tento impuls.“ Lidický aktuálně zastává funkci ředitele odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů na MZe.

Čtvrtým zájemcem o post ředitel je podle Hospodářských novin Vít Skála, dlouholetý bývalý tajemník České lesnické společnosti, který nyní vlastní dva sociální podniky, kde zaměstnává lidi se zdravotním handicapem.

Posledním kandidátem má být podle Hospodářských novin Karel Maršík, majitel dřevařské firmy KM Wood, která nabízí komplexní služby spojené s vlastnictvím lesa.

Kandidáti do čela VLS ČR

V případě Vojenských lesů a statků vyhlásilo Ministerstvo obrany výběrové řízení na obsazení místa ředitele dne 14. 1. a zájemci se mohli hlásit do 3. února 2022. O post ředitele státního podniku VLS projevilo zájem šest uchazečů.

Podle zpravodajského serveru Novinky.cz je jedním z kandidátů Jiří Janota, předseda Českomoravské myslivecké jednoty a někdejší ředitel VLS. Jiřího Janotu jmenoval ředitelem VLS v roce 2009 tehdejší ministr obrany Martin Barták, kdy Janota nahradil Josef Vojáčka, který v polovině listopadu 2009 po zhruba pěti letech ve vedení firmy požádal z rodinných důvodů o uvolnění z funkce. V roce 2014 byl ale Jiří Janota odvolán ministrem obrany Martinem Stropnickým a nahradil ho právě Josef Vojáček. Následně se Jiří Janota stal šéfem divize VLS v Mimoni, kde ale v listopadu téhož roku skončil po sporu s vedením ministerstva kvůli výši odměn, které vyplatil sám sobě.

Dalším z uchazečů je podle Novinek někdejší ředitel NP a CHKO Šumava, bývalý člen ODS Jiří Mánek. Ten stál v čele parku v letech 2012-2014.

Dalšími jmény jsou podle serveru Novinky.cz bývalý divizní ředitel VLS Brdy Petr Švadlena, bývalý správní náměstek VLS Jiří Špelina a současný ředitel jihomoravské oblastní divize Lesů ČR Libor Strakoš. Novinky.cz zmiňují také jméno Václava Lidického, ten ale tuto informaci pro lesnický server Silvarium popřel s tím, že do výběrového řízení na ředitele VLS se nehlásil. 

Redakce serveru Silvarium přináší informaci o možných kandidátech do čela státních lesnických podniků jako souhrn mediálních výstupů. V textu je u uvedených jmen zdroj, kde byl možný kandidát uveden.
Redakce Silvaria aktivně na zjišťování těchto poměrně osobních informací nepracuje.

red.


 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)