Vytisknout stránku

Lesní správa Lány podepsala po volbách s Lesy ČR smlouvu o převodu pozemků

Lesní správa Lány má bezúplatně získat víc než 700 hektarů pozemků na Křivoklátsku od státního podniku Lesy ČR, které je označily za pro sebe nepotřebné. Převod majetku byl podepsán těsně po říjnových volbách do Sněmovny. S informací přišel server Hlídací pes. Za lánskou lesní správu smlouvu podepsal 12. října její ředitel Miloš Balák, kterého loni v květnu kladenský soud nepravomocně odsoudil za ovlivnění veřejné zakázky na tři roky vězení. Za Lesy ČR dohodu stvrdil tehdejší šéf Josef Vojáček, kterého na konci roku z funkce odvolal tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lesní správa Lány, která je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, má nyní ve svém majetku zhruba 5 700 hektarů pozemků. Lesy ČR jí mají převést dalších 700 hektarů, které navazují na stávající lánskou oboru a honitbu Amálie.

Převod se týká zejména lesních pozemků, dále vodních ploch a ostatních ploch v okolí obcí Ruda u Nového Strašecí, Nový Dům, Pustověty a Městečko u Křivoklátu. Převod je bezúplatný, účetní hodnota celkově 704 hektarů pozemků je podle podepsané smlouvy 26,7 milionu korun - což neodpovídá údaji v registru smluv, kde je uvedena suma 242 milionů Kč, uvedl server Hlídací pes.

Na plánovaný převod rozsáhlého majetku upozornil už loni v září při interpelaci poslanec ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl. „Nemyslím si, že by pan prezident potřeboval další honitbu. Myslím si, že ji možná chtějí někteří v kanceláři pana prezidenta,“ řekl tehdy. O měsíc později byl již smlouva uzavřena a podepsána.

Lesy ČR tento majetek označují ve smlouvě za „trvale nepotřebný“. „Tyto pozemky tvoří ucelený komplex přímo navazující na Lánskou oboru. Jde o původní majetek rodiny Fürstenbergů, který byl historickou součástí Lesní správy Lány. Lesní správa tedy loni v lednu požádala Lesy ČR o převedení pozemků a v září 2021 s převodem Ministerstvo zemědělství ČR souhlasilo,“ řekla serveru mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová.

Lesní správa Lány ve smlouvě prohlašuje, že pozemky potřebuje pro „plnění svých úkolů na úseku obhospodařování majetku Obory Lány“.

Nynější vedení ministerstva veškeré převody majetku Lesů ČR nyní prověřuje. „Z čistě formálního hlediska je převod v souladu s legislativou. Vedení ministerstva zemědělství ale nyní prověřuje veškeré převody práva hospodařit týkající se Lesů ČR,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)