Vytisknout stránku

Den za obnovu lesa znovu spojil veřejnost při zalesňování

Třináct lokalit po celé republice hostilo letošní Den za obnovu lesa. Po loňské vynucené pauze způsobené pandemií koronaviru se v sobotu 16. října uskutečnila v pořadí druhá celorepubliková akce státního podniku Lesy České republiky, mající za cíl zapojit veřejnost do obnovy lesů silně zasažených kalamitami posledních let a přiblížit jí problematiku lesního hospodaření. Návštěvníci měli možnost nejen pomoci přímo vysazováním sazenic, ale byla pro ně připravena řada doprovodných vzdělávacích i zábavních aktivit.

V rámci celé České republiky se Dne za obnovu lesa zúčastnilo podle odhadů organizátorů na všech třinácti lokalitách téměř 13 tisíc návštěvníků. Na akci se rovněž podílelo kolem tisíce zaměstnanců z řad personálu Lesů ČR, kteří koordinovali všechny činnosti a připravili bohatý doprovodný program. Účastníkům se během dne společně podařilo vysadit bezmála 69 tisíc stromků.

Návštěva ministra zemědělství na Konopišti

Jednu z lokalit, polesí Komorní Hrádek u Konopiště, si pro svou návštěvu a podporu celé akce vybrali i ministr zemědělství Miroslav Toman a generální ředitel LČR Josef Vojáček, kteří se zapojili do zalesňování jedné z ploch a zasazení dvou odrostlých dubů. Josef Vojáček vyzdvihl zejména komunikační význam akcí tohoto typu.
Domníváme se, že role komunikace s veřejností je nezastupitelná. Koneckonců vidíme ten otisk a zájem veřejnosti ať už na sociálních sítích, ale co je nejdůležitější, zde na místě a v reálném čase. (...) Každý se může podívat, jakým způsobem se v lesích hospodaří, ale také si vyzkoušet, jak těžká a náročná práce to je. Tyto akce pro veřejnost neděláme jen jeden den, jenom 16. nebo 19. října. Malých dnů za obnovu lesa jsme pořádali v letošním i loňském roce několik stovek, jsou určeny pro pár desítek občanů a každý si to může vyzkoušet i v malém přímo v místě svého bydliště.“

Holiny k zalesnění i bohatý doprovodný program

K zalesnění byly připraveny holiny vzniklé zejména po nahodilé kůrovcové těžbě původních porostů s převahou zastoupení smrku. Pro nově zakládané porosty bylo často vybráno zalesnění zejména bukem, duby a jedlí. Mimo možnosti vyzkoušet si zasadit sazenice byl pro návštěvníky připraven zajímavý doprovodný program. Vedle ukázky lesnické techniky včetně harvestorů, vyvážecích traktorů či odvozní soupravy se zájemci mohli seznámit například se způsoby asanace a odkorňování dříví nebo stavbou oplocenek. Zejména pro děti bylo atraktivní vyzkoušet si soustřeďování dříví koněm, nechat se svézt vyvážecím traktorem či vystřelit si na terč z malorážky. Zároveň mohly plnit řadu úkolů, které pro ně byly připraveny na stezce malého lesníka. Jako odměnu za splnění všech úkolů dostaly na památku odznak malého lesníka a lesnický klobouk.
Akce byla pojata v rodinném duchu a zástupci z řad personálu se ochotně malým i velkým návštěvníkům věnovali. Den za obnovu lesa podpořilo také mnoho známých osobností z řad sportovců nebo herců. Do projektu se rovněž v rámci propagace a programu zapojily například Klub českých turistů, Autoklub ČR nebo Fotbalová asociace ČR.

Význam akce pro veřejnost i krajinu

Letošní Den za obnovu lesa byl kvalitně připravený a opět ukázal na zájem veřejnosti pomoci s obnovou lesů zejména po kalamitách posledních let, ale především důležitost zprostředkování informací o lese, jeho významu a hospodaření v něm. Můžeme také doufat, že paseky budou odrůstat minimálně stejně dobře jako ty zalesněné během minulé akce. Jak zhodnotil generální ředitel LČR Josef Vojáček, paseky zalesněné veřejností před dvěma lety odrůstají a za pár let by měly být bez problémů zajištěné a připravené k další výchově a normálnímu životu lesa.

František Viktorin, Petra Kulhanová

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)