Vytisknout stránku

Plánování mysliveckého hospodaření se měnit nebude, schválila Sněmovna

Nynější postup plánování mysliveckého hospodaření se na podzim měnit nebude. V předloze o invazivních druzích rostlin a živočichů to 14. 9. schválila Sněmovna, která přijala její senátní znění. V praxi to znamená zrušení „mysliveckého přílepku k novele lesního zákona z roku 2019, který měl nabýt účinnosti letos v listopadu. V myslivecké legislativě se tak nakonec nic podstatného nemění, nadále platí zákon o myslivosti č. 449/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Myslivecká legislativa se tak vrací do roku 2019, než byla schválena výše zmíněná novela zákona o lesích.

Ilustrační foto: adege, Pixabay Ilustrační foto: adege, Pixabay

Dříve přijaté změny mysliveckého plánovaní měly být účinné od konce listopadu a měly posílit roli státu v regulaci přemnožené zvěře. Předlohu, která větší úlohu státních úředníků ruší, nyní dostane k podpisu prezident.

Cílem vládní předlohy o invazivních druzích rostlin a živočichů je omezit šíření invazních druhů rostlin a živočichů v Česku. Reaguje na unijní nařízení a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily. Za invazní druhy se považují zavlečené nepůvodní organismy, které se rychle šíří, agresivně vytlačují původní druhy a způsobují rozsáhlé ekologické škody.

Sněmovna do předlohy přidala mimo jiné posílení pravomocí členů stráže přírody a lesní stráže. Úřady budou mít možnost zakázat nebo omezit odpalování ohňostrojů nebo zábavní pyrotechniky také na zvláště chráněných územích nebo ve významných ptačích oblastech.

Čtěte také: Invazivní novela – širší pravomoci lesní stráže i zrušení novely mysliveckého zákona 


Podle ČTK a svetmyslivosti.cz

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)