Vytisknout stránku

V tendru Lesů ČR 2022+ půjde o zakázky za pět miliard korun

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásil 13. září miliardový tendr na lesní práce a prodej dřeva od roku 2022. Tendr bude rozdělen na 46 zakázek. Půjde v nich v následujících pěti letech o těžbu zhruba pěti milionů metrů krychlových dříví, práce za pět miliard korun a roční zalesnění asi 15 000 hektarů. Nabídky mohou zájemci podávat do 12. října. Pětileté smlouvy podnik připraví k listopadovému podpisu, aby mohly práce od ledna 2022 začít.

Tendry budou dvojího typu. Na 34 jednotkách budou lesnické firmy provádět těžbu dřeva, pěstební práce a vytěžené dřevo si budou i prodávat. Na 12 jednotkách budou firmy provádět pouze pěstební práce, přičemž půjde o lokality na Moravě, kde proběhla kalamita kůrovce. „Reagujeme na vývoj kůrovcové kalamity. Počítáme s pětinásobně větší plochou určenou k zalesnění než v loňském tendru, protože většina pěstebních zakázek se týká Moravy a Slezska, kde už kalamita dozněla,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Tendr se bude týkat v souhrnu území o rozloze asi 200 000 hektarů, půjde tedy o necelou pětinu lesů spravovaných státním podnikem.

Na rozdíl od minulých dvou let nebude v tendru žádná zakázka, kde by firmy dělaly jen těžbu a pěstební práce, přičemž vytěžené dřevo by si prodávaly samy Lesy ČR. „Ve střednědobé strategii jsme deklarovali, že chceme ve vlastní režii obchodovat zhruba 25 procent objemu těženého dříví a tohoto čísla jsme již dosáhli,“ řekl k tomu ČTK generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Vítězem loňského tendru 2021+ pro léta 2021 až 2025 se stala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 29 soutěžených jednotek získala 12. Na druhém místě skončila s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní a na třetím se čtyřmi kontrakty firma Aclesia.

Čtěte také: Rostoucí ceny dřeva vrátily v pololetí zisk Lesů ČR do černých čísel

Podle ČTK a TZ Lesů ČR

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)