Vytisknout stránku

Novým předsedou SVOL byl zvolen Jiří Svoboda

Na XXI. Konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) konané 7. září v Třebíči proběhla mimo projednání a schválení nových stanov, seznámení s výsledky činnosti sdružení za uplynulé období a plány do budoucna i volba nového vedení. Novým předsedou SVOL pro funkční období 2021-2025 se stal Jiří Svoboda.

Ing. Jiří Svoboda Ing. Jiří Svoboda
„Chtěl bych všem, kteří mě volili, především poděkovat za důvěru. Čekám přísun náročných výzev, kterým hodlám s pomocí kolegů čelit. Ostatně ve SVOLu působím již řadu let a nejdu tedy do neznáma. Původně jsem o kandidatuře neuvažoval, zejména vzhledem k tomu, že Lesní družstvo obcí Přibyslav, které již dvacet let řídím, se nachází přímo uprostřed kůrovcové kalamity. Posléze jsem ale svoje stanovisko přehodnotil, cítím velkou pokoru a věřím, že společně s kolegy povedeme SVOL správným směrem,“ řekl Ing. Jiří Svoboda ve svém úvodním projevu. 

„Úkolů je před námi obrovské množství a jsou spojeny zejména s budováním respektu SVOLu ať už ze strany politiků nebo veřejnosti, dosažení smysluplného modelu financování, které zohlední fakt, že díky svému majetku poskytujeme společnosti celou řadu ekosystémových služeb a velmi důležitým hlediskem je také zachování možnosti hospodaření v lesích, důsledná ochrana vlastnických práv. Rozhodně se nesmíme dostat do pozice jakýchsi ‚přijímačů‘ dotací, až prosebníků a ztratit svobodu v lesích hospodařit,“ dodal Svoboda.

Pro funkční období 2021-2025 byl na konferenci zvolen 1. místopředsedou Ing. Petr Blána (Komora církevních lesů), 2. místopředsedou Ing. Richard Podstatzký (Komora soukromých lesů) a 3. místopředsedou Ing. Jaroslav Semerák (Komora obecních lesů). 

Konference SVOL uložila republikovému výboru SVOL mimo jiné aktivně se účastnit pracovních skupin Aplikačního dokumentu Koncepce státní lesnické politiky do roku 2035, usilovat o zajištění adekvátní finanční pomoci vlastníkům lesů v roce 2021 a v letech nadcházejících při likvidaci následků sucha a kůrovcové kalamity a na adaptaci lesních porostů na klimatickou změnu. Dále také například usilovat o zavedení právně nárokovatelného systému plateb za poskytování ekosystémových služeb lesních majetků, o zajištění finanční podpory na opravy cest apod. Specifickým bodem se stala reforma stávajícího systému státní správy lesů s cílem zřízení samostatného Ministerstva lesního a vodního hospodářství a vytvoření podmínek pro funkční odbornou správu na úrovni okresů a sdružování drobných vlastníků lesů.

Celé usnesení z XXI. konference SVOL najdete zde.

Rozhovor s Ing. Jiřím Svobodou si můžete přečíst ve Zpravodaji SVOL č. 40.

Podle usnesení SVOL, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)