Vytisknout stránku

Přemnožená zvěř zničí šestinu obnovovaných stromků

Anketa uvnitř článku. Zvěř v ČR zničí v průměru šestinu stromů už při obnově lesa. Ztráta přírůstu o zhruba čtvrtinu je u dvou třetin druhů dřevin, uvedl ve své zprávě Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem. Samotný okus zlikvidoval desetinu stromů. Data se měřila mezi lety 2013 a 2020 na 161 835 stromcích při obnově lesa. V oplocené části lesa bylo 88 344 stromků, ve volné přírodě pak 73 491.

Fotka: Luboš Houska, Pixabay Fotka: Luboš Houska, Pixabay

„Z výsledků porovnání kontrolních a srovnávacích ploch vyplývá, že v ČR byla obnova lesa na většině šetřených lokalitách nepřiměřeně poškozována zvěří. A to z důvodu, že okus a vytloukání způsobený zvěří již ve stadiu obnovy lesa snižuje druhovou diverzitu dřevin v porostech o desetinu, působí zničení šestiny jedinců dřevin citlivých na okus a statisticky významně snižuje přírůst stromů o čtvrtinu,“ uvedl ve zprávě ústav.

Taková míra poškození výrazně snižuje stabilitu a odolnost porostů proti jiným biotickým činitelům. „Toto poškození je příčinou vysokých ekonomických ztrát na přírůstu lesních dřev a výrazně navyšuje náklady na ochranná opatření, která je potřeba vynakládat proti škodám zvěří, nad zákonem požadovanou mez,“ uvedli pracovníci ústavu.

Na velké škody způsobované přemnoženou vysokou zvěří upozorňují odborníci dlouhodobě. Naposledy se mělo myslivecké hospodaření měnit novelou mysliveckého zákona. Její projednávání bylo přerušené ve třetím sněmovním čtení a Sněmovna ji tak možná nestihne projednat do letošních parlamentních voleb. Novela má za cíl bránit škodám způsobovaných vysokou zvěří a má také například elektronizovat mysliveckou evidenci.

Čtěte také: Poslanci: Novela mysliveckého zákona se možná nestihne do voleb projednat

Těžba dříví loni v ČR dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových, uvedl už dříve Český statistický úřad. Meziročně se zvýšila o 9,7 procenta. Těžba roste každoročně od roku 2013. V naprosté většině (94,8 procenta) šlo přitom loni o nahodilou, tedy neplánovanou těžbu, kam spadá hlavně likvidace kůrovcové kalamity. Odborníci z think-tanku Czech forest uvedli, že tento objem znamená dvojnásobek běžné roční celkové těžby. Lesníci se snaží nahrazovat jehličnaté stromy listnatými, ty jsou ale více ohroženy okusem zvěří.


ÚHÚL: Vyhodnocení kontrolních a srovnávacích ploch v ČR v letech 2013‒2020



Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)