Vytisknout stránku

Liberecký kraj založil koordinační skupinu pro boj s přemnoženým kůrovcem

Liberecký kraj založil koordinační skupinu pro boj s přemnoženým kůrovcem. Lesy na území kraje trápí od roku 2018, aktuálně devastuje nejvíc lesní porosty v Lužických horách na Novoborsku. Koordinační skupina by měla zajistit lepší komunikaci a prosazovat bude také zájmy dotčených samospráv.

Lužické hory Lužické hory

„Ve skupině budou zastoupeni všichni odborníci, a to zejména z Lesů ČR, ministerstva zemědělství, agentury ochrany přírody a krajiny, ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, krajského odboru životního prostředí a zemědělství a odboru dopravy. Prostor samozřejmě dostanou také významní vlastníci lesů v území a zástupci místní samosprávy,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Václav Židek. Skupina bude mít podle něj hlavně poradní hlas, nemůže nic nařizovat.

„Bude ale třeba informovat místní obyvatele o chystané lokalitě těžby dřeva a upozorňovat včas na různá omezení vstupu do lesů či průjezdu,“ řekl radní. Kromě kůrovce chce kraj v rámci skupiny řešit také stav a obnovu vozovek a pozemků poškozených těžbou dřeva. „Pevně věřím, že v rámci řešení kalamity se budou řešit i škody spojené s intenzivní těžbou kalamitního dřeva,“ dodal Židek.

O tom, jak velkým problémem kůrovec v kraji je, svědčí loňské statistiky těžby dřeva. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se loni v kraji vytěžilo téměř 1,157 milionu metrů krychlových dřeva, to je o 47 procent víc než o rok dříve. Ve srovnání s předchozími lety byla ale těžba více než dvojnásobná, v průměru se v předchozích deseti letech v kraji ročně těžilo 565 000 metrů krychlových. Výrazně loni převažovala nahodilá těžba, která tvořila více než 96 procent. Většinou šlo o jehličnany napadené kůrovcem, malou část tvořilo dřevo poškozené větrem či mokrým sněhem.

Lesy ČR loni jen v Lužických horách na území Českolipska a Rumburska vytěžily kvůli kůrovci 311 000 metrů krychlových dřeva, třikrát víc než o rok dříve. Letos těžbu odhadují až na 400 000 metrů krychlových. V červnu o tom ve Svoru na Českolipsku informoval generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Státní firma obhospodařuje přes 90 procent CHKO Lužické hory. Dělníci nekácejí jen suché stromy, ale i ty zelené. Podle Vojáčka jsou ale zdrojem šíření kůrovce. „Z jednoho takového stromu se rozmnoží do dalších deseti,“ uvedl. Jiná cesta než rozsáhlé kácení podle něj není. „Pokud se zasahovat nebude, tak během dvou let brouk zlikviduje smrkové porosty, které v dané oblasti jsou,“ řekl.

Video ze setkání představitelů státního podniku Lesů ČR s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, zástupci ochrany přírody a místních samospráv u Nové Huti v Lužických horách na pomezí českolipského a děčínského okresu z června 2021.

V budoucnu by lesy měly být pestřejší, podíl listnatých stromů by měl být minimálně 60 procent, také o to bude krajská skupina usilovat. „Takové lesy mají do budoucna větší šanci odolávat klimatickým změnám i škůdcům,“ uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Podle statistik loni vlastníci v kraji uměle zalesnili 626 hektarů. Zatímco v předchozích letech převažovaly jehličnany, kterých byly až dvě třetiny, v posledních dvou letech už více než polovinu zalesněných ploch osázeli listnatými stromy. Loni se jejich podíl na nové výsadbě blížil 57 procentům.

Čtěte také: Kůrovcová kalamita má letos lokální charakter, nejvíc zasáhla Lužické hory, na Vysočině doznívá

Podle ČTK


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)