Vytisknout stránku

Senát chce po státu sedm miliard korun jako náhradu škod po kůrovci

Ministerstva financí a zemědělství by podle Senátu letos měla zajistit výplatu sedmi miliard korun vlastníkům lesů jako náhradu škod způsobených kůrovcovou kalamitou v loňské roce. Horní komora k tomu vyzvala ministerstva na základě podnětu svého podvýboru pro zemědělství a na základě takzvané Lesnické výzvy.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) podporu Senátu uvítal. Uvedl, že s ministerstvem financí vyjednává a že výplatou by mohlo být počítáno v letošním třetím čtvrtletí. „Máme zahrnutu obnovu lesů i do Národního plánu obnovy, kde počítáme bohužel jen s 8,5 miliardami korun. Původně jsme chtěli daleko více,“ dodal.

Ministr připomenul, že v předchozích dvou letech bylo na obnovu lesů vyčleněno 9,1 miliard korun. a že se daří obnovovat lesy o rozloze Krkonošského národního parku.

Čtete také: Lesnická výzva II: Lesy a lesníci potřebují výraznější pomoc k překonání kalamity 

Předseda podvýboru Petr Šilar (KDU-ČSL) označil požadovanou sumu pro letošní rok za minimální a že ministerstvo financí ji v letošním roce do rozpočtu navzdory požadavkům neuvolnilo. „Podle kvalifikovaného odhadu je dopad kůrovcové kalamity na lesní hospodářství v ČR, tedy za rok 2018 až 2020, 98 miliard Kč," uvedl Šilar.

Kůrovcem bylo podle senátora napadeno zhruba 81 milionů krychlových metrů dřeva, což je téměř dvojnásobek průměrné těžby, která je v každém roce. Znovu zalesnit je třeba 110 tisíc hektarů. A na tuto plochu je zapotřebí zhruba 700 milionů kusů sazenic, což přesahuje trojnásobek dosavadní roční produkce sazebního materiálu, dodal Šilar.

Kompletní znění Lesnické výzvy II ke stažení zde

Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)