Vytisknout stránku

Lesy ČR a VLS ČR si vymění rozsáhlé pozemky, chtějí tak zefektivnit hospodaření

Hlasujte v anketě. Státní podniky Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR na základě včerejšího souhlasu vlády ČR provedou vzájemnou úpravu majetkoprávních vztahů. Podle společné tiskové zprávy Ministerstva zemědělství a obrany je cílem je zefektivnit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity.

Držba LČR a VLS ČR s převody majetku. Zdroj: LČR

Vzhledem k rozsahu kalamity v lesích tento krok vítám. Jsem velice rád, že spolupráce státních organizací napříč resorty pomohla vytvořit vhodné podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity. Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR totiž díky výměně sjednotí své dosud roztříštěné pozemky, takže na nich budou moci efektivněji hospodařit a účinněji zasahovat proti kůrovci,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Lesy České republiky (LČR) získají právo hospodařit k pozemkům o rozloze 32 495,43 hektarů (včetně staveb), které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Pozemky dosud patřily Vojenským lesům a statkům ČR (VLS ČR). Tato oblast sousedí s Národním parkem České Švýcarsko a dalšími územími v příhraničí, proto je podle tiskové zprávy zřizovatelů obou státních podniků právě tam důležité zpomalit a zastavit kůrovcovou kalamitu. Výměnou mezi LČR a VLS ČR by se podle této zprávy měly snížit roztříštěnosti majetků a vytvořit nový přímo řízený lesní závod LČR, který bude schopen operativněji a vlastními kapacitami obnovovat a chránit les.

VLS ČR recipročně získají souvislé části lesních majetků o rozloze 41 009,92 hektarů, na kterých lze hospodařit a zároveň plnit úkoly při zajišťování obrany České republiky. Podle dostupných údajů by získání lesních pozemků bezprostředně přiléhajících k vojenským újezdům, zejména Boletice a Hradiště, mělo umožnit efektivněji hospodařit a vytvářet vyšší ekonomický zisk. VLS ČR výměnou rovněž sjednotí své majetky v zájmové oblasti Armády České republiky.

Vláda tímto krokem jasně deklaruje strategickou potřebnost samostatné existence obou státních podniků s ohledem na specifické úlohy obou z nich,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Převod práva hospodařit začne platit od července letošního roku. V přechodném období do konce roku budou oba státní podniky ve spolupráci se svými zakladateli, Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem obrany, řešit změny práva hospodařit k souvisejícímu majetku a právní vztahy navázané na tento majetek.

Převody budou bezúplatné a celkový počet pracovních míst zůstane zachován. Veškerý majetek nadále zůstane ve vlastnictví České republiky. Směna není spojena s žádnými mimořádnými investicemi do nemovité či movité infrastruktury.

Podle společné TZ MZe a MO, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)