Vytisknout stránku

Rojení kůrovců začalo, k dispozici je nová mapa teplot a další pomocníci

Teplé dny v týdnu od 10. května spustily letošní jarní rojení lýkožrouta smrkového. Vzhledem k jeho obrovské populaci v lesích je kromě efektivních obranných opatření zapotřebí také pečlivé vyhledávání čerstvě napadených stromů, které se již v porostech začínají objevovat. Na pomoc lesníkům přichází nová verze tzv. mapy teplot, z níž je možné v konkrétních oblastech odhadnout rychlost vývoje kůrovců.

Mapa teplot bude již druhým rokem zobrazovat rychlost vývoje kůrovců ve stromech napadených při jarním rojení. Tuto rychlost charakterizuje suma efektivních teplot promítnutých do mapy České republiky, která je zpracována Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ), a je možné ji najít také na portále www.kurovcoveinfo.cz.

Unikátní model, který vznikl ve spolupráci ČHMÚ s Biologickým centrem AV ČR, Lesy ČR, portály kurovcoveinfo.cz a nekrmbrouka.cz, tak může opět pomoci při orientaci ve vývoji kůrovců nové generace a čase, který je k dispozici na včasnou asanaci napadených stromů.

Ve srovnání s předchozím rokem chceme kromě aktuální situace prognózovat v podobě mapového podkladu i budoucí vývoj s využitím našich předpovědních modelů. Bude tak možné odhadovat i předpokládaný konec vývoje dceřiných generací kůrovců a snad i lépe si rozvrhnout kapacity nutné na vyhledávání a zpracování napadených stromů,“ říká Dr. Martin Možný z ČHMÚ.

V průběhu roku se prolíná rojení druhé dceřiné generace a sesterských generací. Zatímco při dceřiné generaci přibývají napadené stromy přibližně desetinásobně, u sesterských populací je počet napadených stromů menší než při jarním rojení. V minulém roce probíhající výzkum potvrdil, že intenzita sesterského rojení může být i velmi silná, proto vrchol v odchytech zdaleka nemusí být spojen s rojením druhé generace. Informace poskytnutá tímto mapovým přehledem proto umožní zpřesnit očekávání nově napadených stromů,“ říká Petr Doležal z Biologického centra AV, jeden z autorů modelu.

Loňský rok ukázal, jak důležitá je informace o rychlosti vývoje kůrovců. Po rojení první dceřiné generace v druhé polovině července bylo díky této informaci zřejmé, že její vývoj bude probíhat až do závěru srpna. Nově vznikající stromy v srpnu pocházely převážně z doběhu tohoto rojení spojeného se sesterskými a velikost nových ohnisek tak byla významně menší než v roce 2018, kdy se jednalo o úplnou třetí dceřinou generaci. V roce 2019 se jednalo také o velká ohniska z druhé dceřiné generace ze sesterské populace vzniklé v červnu,“ říká iniciátor a spoluautor mapy sumy efektivních teplot Ladislav Půlpán.

Jak s mapou sumy efektivních teplot pracovat?

Hranice dokončení jedné generace je 540 tzv. stupňodní. Mapa načítá hodnoty od počátku rojení v České republice odvozeného z odchytů v rámci Kůrovcového infa. Jedná se tedy o nejrychlejší možný vývoj na stojících stromech pro danou oblast. Vývoj samozřejmě začíná až po napadení stojících stromů, takže mapa ve skutečnosti lehce předbíhá skutečný vývoj. Tato rezerva je úměrná počtu stupňodní, které uplynuly od počátku rojení do napadení stojících stromů. Pokud okamžik napadení není znám, je ale z důvodu opatrnosti lepší počítat s plnou hodnotou uvedenou v mapě. Mapa se nedá použít pro skládkované dříví, kde se vývoj na slunci zrychluje.

Stručné a srozumitelné návody, jak postupovat v boji s kůrovcovou kalamitou, naleznete na portále nekrmbrouka.cz, který vznikl ve spolupráci Lesnické práce a PEFC a za podpory Lesů ČR a dalších subjektů.

Redakce

Čtěte také: SVOL: V lesích Vysočiny začalo rojení kůrovce, jen déšť kalamitu nezastaví

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)