Vytisknout stránku

Rodinná firma Hronů jde cestou Sampa – finské kvality a preciznosti

Školní lesní podnik v Kostelci nad Černými lesy není zapotřebí nikomu představovat. V dobách, kdy mechanizace lesních strojů tak, jak ji dnes známe, byla „v plenkách“, dělal hajného v ŠLP pan František Hron. Franta byl veselá kopa a každý, kdo ho znal, tak dobře věděl, že les je jeho život hned po rodině, pro kterou by udělal první poslední. Tak jako správný hospodář znal o lese, zvířatech a všem kolem naprosto všechno. Moc dobře si byl vědom, že les se sám nevychová a že ho musíme formovat. Psal se rok 2006 a pro Hronovi to byl zlomový rok.

Sampo HR46 Sampo HR46

Nástup harvestorové technologie
František, vědom si toho, že nastupující harvestorové technologie, bude udávat v následujících letech trend nejen při těžbě dříví, ale už při výchově lesních porostů, se rozhodl pro velkou změnu. Po třiadvaceti letech strávených na hájence v Kostelci nad Černými lesy jako pracovník školního lesního podniku, se rozhodl jít samostatnou cestou. To, že se bude i dále pohybovat v lese, byla naprosto jasné. Rozhodl se pro služby tak, aby kolegům hajným co nejvíce usnadňoval jejich činnost. V roce 2007 se k Františkovi přidal čerstvě odmaturovaný syn Martin a společně začali psát řádky společnosti František Hron.

Společné představy o kvalitním harvestoru
Martin se ve škole naučil základy ovládání harvestorů. Práce v lese ho stejně jako tátu bavila, a tak si v roce 2007 společně pronajali mýtní uzel. Byla to náročná práce a oba si  uvědomili, jak důležité je mít nejen stroje, ale především kvalitní servis. V následujícím roce se Hronům podařilo získat práci v probírkách a stáli před dalším rozhodnutím, jaký harvestor pořídit. František se na to díval pohledem výchovy lesa a tak, aby zásah byl pro les co nejšetrnější, s co největším přínosem a maximální šetrností k porostu. Syn Martin se na to díval technickým pohledem a chtěl mít ke stroji perfektní servis. Společné představy kvalitního probírkového harvestoru splňovalo Sampo 1046. Zástupcem společnosti Sampo Rosenlew v Česku byla a je společnost P&L, spol. s r.o. Po prohlídce zázemí a servisu P&L byla domluvena spolupráce a zanedlouho Hronovi v lese pracovali s vlastním harvestorem Sampo 1046, který pořídili použitý. Očekávání byla veliká, ale jak dnes Martin říká: „Sampo nás přesvědčilo, že to byl krok správným směrem. Servis P&Lka je přesně podle našich představ.“

Komplexní servis a kvalita jako hlavní ukazatel výběru nového harvestoru
Spokojenost se strojem i servisem vyústil k tomu, že když jetou 1046ku bylo zapotřebí nahradit, tak se nerozmýšleli ani minutu a opět oslovili společnost P&L a „šáhli“ po Sampu. Sampo 1046 nahradil novější model Sampo HR46 s hlavicí Kesla. Posun výkonu novější generace Hronovi překvapil a díky perfektně odvedené práci s větším výkonem měli paradoxně více a více práce, což vedlo k pořízení druhého probírkového harvestoru Sampo HR46 s hlavicí Kesla 18RHII. Pochopitelně k probírkám přibývala i práce se silnějším dřívím a zde to Hronovi vyřešili pořízením Sampa 1066. HR46ky u Hronů pracují dodnes, ale kůrovcová kalamita donutila vyměnit 1066 za větší harvestor a to mýtní osmikolový harvestor Sampo Rosenlew HR86 s hlavicí Kesla 27RHII a desetimetrovým ramenem.


Sampo HR86

Sampo HR86 je novinka finského výrobce, kterou si Martin testoval přímo ve Finsku. Jelikož se jednalo o zcela novou koncepci, tak si před pořízením chtěl všechno důkladně prověřit a osahat. Dnes po roce jsme se Martina Hrona zeptali, jak je s HR86 a i ostatními stroji Sampo spokojen.

„Jak jsem se přesvědčil ve Finsku, Sampo Rosenlew je rodinná společnost, stejně jako my. Líbí se mi, že jejich zástupce v ČR P&L, stejně jako Sampo staví zákazníky na první místo. Naprosto stejnou filozofií se celou dobu řídí celá naše společnost. Jedině tak si dokážeme udržet naše partnery a spolupracovníky. Co se strojů týká, tak tady panuje naprostá spokojenost. Probírkové HR46 fungují bezchybně, údržba strojů je poměrně jednoduchá a snadná. Oceňuji perfektní manévrovatelnost a nízkou váhu harvestoru, díky čemuž dochází k minimálnímu poškození kořenového systému. Hlavice Kesla fungují s finskou precizností. HR86 mě překvapila více než mile. Čekal jsem, že harvestor bude mít nějaké dětské nemoci, ale od spuštění/kalibrace a následného zprovoznění, které proběhlo v první vlně epidemie, stroj funguje bezchybně. Chtěl bych pochválit přístup prodejce P&L a jejich servisu, který se i přes složitou epidemiologickou situaci se vším vypořádal a harvestor funguje přesně, jak má. Výkon stroje za 8hodinovou pracovní dobu je kolem 300 m3. Pochopitelně záleží na aktuálních podmínkách a porostu. Jsem rád, že můžeme spolupracovat ze Sampem a P&L. Na závěr bych rád poděkoval všem našim partnerům a zaměstnancům,“ řekl nám Martin Hron. 

Ve finském Pori, odkud Sampo pochází, si jsou vědomi, že dříví z lesa je zapotřebí také vymanipulovat na skládku, proto Sampo nevyrábí pouze harvestory, ale taky samochodné vyvážecí soupravy různých velikostí. Ale o tom až příště.

Pro ty z vás, kdo do dalšího čísla nevydrží, navštivte nás na www.pal.cz 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)