Vytisknout stránku

MZe: Peníze na lesnické investice jsme snížili po debatě s ministerstvy

Ministerstvo zemědělství původně chtělo dát na lesnictví více peněz, snížilo je ale po debatě s ostatními resorty. V reakci na kritiku lesníků to sdělil mluvčí resortu V. Bílý. Na budování klimaticky odolných lesů z Národního plánu obnovy půjde 8,54 miliardy korun, původně ministerstvo alokovalo pro investice NPO 80 mld.

Lesnicko-dřevařská komora ČR považuje 8,54 miliardy korun, které mají jít na budování klimaticky odolných lesů z Národního plánu obnovy (NPO), za nedostatečné. Peníze mají být rozložené do tří let. Podle odborných odhadů by byla potřeba pro sektor alespoň 12 miliard korun, uvedl předseda komory Jan Václavík. Navýšení peněz podporuje také Agrární komora ČR.

„Původní návrh ministerstva zemědělství na finanční alokaci pro tuto investici byl mnohem vyšší - ministerstvo mělo připraveno investice pro Národní plán obnovy v hodnotě 80 mld. Kč. Současná navrhovaná alokace je výsledkem konsenzuální meziresortní debaty o rozdělení celkového rozpočtu finančních prostředků mezi jednotlivé komponenty,“ uvedl Bílý. Dodal, že žádosti, které nepůjde vyřešit z NPO, se budou případně řešit ze státního rozpočtu.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala se obor nyní potýká s nebývalou krizí v podobě kůrovcové kalamity. Podle něj je proto potřebné dát do oboru co nejvíce zdrojů, plán obnovy je pak podle něj ideálním nástrojem.

Evropská unie bude peníze z balíku o celkovém objemu 672,5 miliardy eur (asi 17,5 bilionu Kč) na obnovu států po koronavirové pandemii přidělovat na základě Národních plánů obnovy. V těch mají členské země specifikovat, jak hodlají vyjít vstříc požadavkům na reformy a splnit mimo jiné povinný podíl peněz věnovaný na ekologické projekty či digitalizaci.

Čtěte také: Lesnicko-dřevařské komoře chybí v plánu obnovy 3,5 miliardy korun na lesnictví

Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)