Vytisknout stránku

Lesnicko-dřevařské komoře chybí v plánu obnovy 3,5 miliardy korun na lesnictví

Lesnicko-dřevařská komora ČR považuje 8,54 miliardy korun, které mají jít na budování klimaticky odolných lesů z Národního plánu obnovy, za nedostatečné. Peníze mají být rozložené do tří let. Podle odborných odhadů by byla potřeba pro sektor alespoň 12 miliard korun, uvedl předseda komory Jan Václavík. Navýšení peněz podporuje také Agrární komora ČR.

 

Plán obnovy podle Václavíka dobře popisuje současnou situace v lesnictví, komora proto podporuje navržené investice. Vyplývá z něj ale, že ani čtvrtina peněz nesměřuje do soukromé sféry. Podle Václavíka tak budou soukromým subjektům chybět peníze. „Vzhledem ke stavu státního rozpočtu vnímáme Národní plán obnovy jako mimořádnou příležitost k nápravě stavu a k obnově poškozených lesních ekosystémů,“ dodal.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala se obor nyní potýká s nebývalou krizí v podobě kůrovcové kalamity. Podle něj je proto potřebné dát do oboru co nejvíce zdrojů, plán obnovy je pak podle něj ideálním nástrojem.

Evropská unie bude peníze z balíku o celkovém objemu 672,5 miliardy eur (asi 17,5 bilionu Kč) na obnovu států po koronavirové pandemii přidělovat na základě Národních plánů obnovy. V těch mají členské země specifikovat, jak hodlají vyjít vstříc požadavkům na reformy a splnit mimo jiné povinný podíl peněz věnovaný na ekologické projekty či digitalizaci.

Národní plán obnovy

V důsledku pandemie COVID-19 prochází česká ekonomika obdobím recese. Domácí a zahraniční ochranná opatření a nejistota ohledně budoucího vývoje zasáhly domácí i zahraniční ekonomiku. Hrubý domácí produkt české ekonomiky v roce 2020 klesl o 5,6 %

Společnou reakcí zemí Evropské unie je realizace politik, které pomohou zmírnit dopady a podpoří obnovu ekonomiky. Zásadním ekonomickým prvkem mezi nimi je Nástroj pro oživení a odolnost (Recovery and resillience facility, RRF)1. Nástroj na podporu oživení a odolnosti je jedním z výsledků dohody, které dosáhli členové Evropské rady na svém zasedání ve dnech 17. až 21. července 2020 o víceletém finančním rámci EU a Next Generation EU na období let 2021–2027. Tento nástroj má pomoci zemím Evropské unie zotavit se z následků pandemie a podpořit investice do ekologické a digitální transformace evropské ekonomiky.

Vláda České republiky připravila Národní plán obnovy. Národní plán obnovy je strategickým dokumentem, kterým Česká republika požádá o finanční příspěvek z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 172 mld. Kč ve formě grantů a 20 mld. Kč formě půjček (přepočet na eurové vyjádření bude doplněn v návaznosti na zveřejnění dubnové makroekonomické predikce). Plán podléhá schválení Evropskou komisí a Radou Evropské unie.

Národní plán obnovy obsahuje priority vlády ČR a jeho jednotlivé komponenty, vč. finančních alokací jsou navrženy tak, aby pomohly vyvést českou ekonomiku z krize vyvolané pandemií COVID-19 a přispět ke splnění reformních a investičních požadavků. 

Český plán obnovy už však kritizovaly ekologické organizace, kterým se nelíbí ani jeho pozdní příprava. Za nedostatečná označily pak především opatření ministerstva zemědělství. Zástupci osmi odborných organizací a desítka profesorů přírodních věd zaslali v této souvislosti premiérovi Andreji Babišovi otevřený dopis k obnově krajiny v rámci Národního plánu obnovy

Ekologové kritizovali i přímo lesnické aktivity v plánu. Zástupci ekologů uvedli, že třeba u největší položky, zahrnující osm miliard korun na zalesňování, musí ministerstvo zemědělství garantovat, že lesy budou věkově i druhově rozrůzněné a v budoucnu hospodářsky nevyužívané. „Bez této garance není možné zaručit nárůst biodiverzity a pohlcování uhlíku, které jsou efektivním opatřením na ochranu klimatu, a tedy ani položce připsat 100procentní přínos,“ uvedli na začátku května v tiskové zprávě organizace jako Zelený kruh nebo Hnutí Duha.

Podle ČTK, MPO 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)